Липсата на сън ни прави по-оптимистични?

Сряда, 09 Март 2011 11:04 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

spi_verybig_680224Хората, които не получават достатъчно сън, вземат прекалено оптимистични решения и може да са по-склонни към поемането на рискове, съобщиха изследователи от САЩ, предава АФП.

Изследването, публикувано в списание Neuroscience дава научни доказателства за нещо, което мениджърите на казина знаят отдавна - примигващите светлини и звънтящите автомати окуражават играчите да продължават да заемат, докато парите свършат.

Учените са използвали магнитен резонанс, за да изследват мозъците на хора, които са прекарали една нощ на затруднен и по-къс сън в сравнение с по-добре отпочиналите си колеги, пише БГНЕС. Проучването показало повишена мозъчна дейност в частите на мозъка, които оценяват позитивните изходи, и понижена при тези, които разглеждат възможните негативни изходи.

"Като използвахме задача за вземане на рискови решения, показахме, че лишаването от сън променя нагласата на повечето хора от избягването на загубите към преследването на печалбите", заявиха изследователите от университета Дюк в Северна Каролина.

В експеримента са участвали 29 здрави възрастни със средна възраст 22 години, които е трябвало да решат серия от икономически задачи след нормална нощ сън и след нощ, през която са били лишени от сън. Кофеинът, свежият въздух и физическите упражнения не са достатъчни, за да се преборят с ефектите от умората, подчертава водещият автор Винод Венкатраман, студент по психология и неврология.


Добави коментар

Защитен код
Обнови