Кадафи обвини Запада в заговор за колонизирането на Либия

Сряда, 09 Март 2011 11:00 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kad1_verybig_680150Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че враговете на Либия искат да превърнат Джамахирията в колония наВеликобритания, Франция и САЩ, предаде ИТАР-ТАСС. Той припомни, че европейски страни вече контролират запасите от нефт в Персийския залив и Ирак. В реч пред свои привърженици в Триполи Кадафи нарече членовете на Либийския национален съвет шепа предатели, които искат да предадат втория по големина град на Либия - Бенгази, в ръцете на Великобритания. В тази връзка Кадафи изрази увереност, че народът на Джамахирията продължава да го подкрепя.

По-рано в интервю за френска телевизия Кадафи обвини Запада и конкретно Франция в колониален заговор срещу Либия.

"Те искат отново да колонизират Либия. Това е колониален заговор", каза Кадафи в интервю, излъчено по френската телевизия Ел Се И. На въпрос предвижда ли репресивни мерки срещу Франция, либийският лидер отвърна лаконично: "Ще видим". Той изрази увереност, че отново ще прави посещения в Европа, "след като свърши всичко това", посочва АФП, цитирана от БТА.

Междувременно радио Атина съобщи, че гръцкият премиер Георгиос Папандреу е разговарял по телефона с Муамар Кадафи. Разговорът е бил по инициатива на либийския държавен ръководител. Пред Кадафи министър-председателят на Гърция е акцентирал върху значението да бъде уважена резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Папандреу подчертал необходимостта скоро да бъде намерено решение, за да не продължава растящата хуманитарна криза в района. 

Кадафи е изложил пред гръцкия премиер позицията си във връзка с кризата, като предупредил, че "всеки опит да се посегне на сигурността и стабилността на Либия ще има последствия за сигурността на Северна Африка, за Средиземноморието и Европа". 

Либийският лидер е поискал от Папандреу да предаде неговите позиции на сесиите на ЕС.


Добави коментар

Защитен код
Обнови