Има опасност Либия да се превърне в „Сомалия на Средиземноморието”

Понеделник, 07 Март 2011 10:32 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

lib7_verybig_678876Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислампредупреди Европа, че без помощта й има опасност Либия да се превърне в „Сомалия на Средиземноморието”, предаде агенция АФП.

„Ако европейците не ни дойдат на помощ, край бреговете на Сицилия, Крит или Лампедуза ще се появят пирати. Ще има милиони бежанци, терорът ще застане на вратата ви”, каза Сейф ал Ислам в интервю, излъчено снощи по френския телевизионен канал Франс 2. „Продължаваме да смятаме президента Никола Саркози за наш приятел и за приятел на Либия. Много пъти сме го приемали тук. Той прие баща ми в Париж”, напомни Сейф ал Ислам. „От три седмици има много неразбиране, слухове, лъжливи репортажи. Това повлия на всички, включително на вашия президент и не мога да го упрекна”, добави синът на Кадафи.

Той заяви, че ситуацията в Либия се различава от тази в Египет и Тунис през февруари. „Това бяха истински революции, когато милиони хора излязоха по улиците. Те протестираха мирно и без оръжие в продължение на много дни”, посочва БТА.

В Либия обаче действат истински въоръжени милиции, продължи той и заяви, че „всички либийци ще се бият до смърт за страната си”. Синът на Кадафи критикува и промяната на отношението на международната общност към баща му. „Когато режимът ви е солиден, всички ви се покланят. Но когато се руши, всички ви казват „довиждане, до скоро”. „Само че още не сме си отишли”, заяви Сейф ал Ислам.

В същото време полковник Муамар Кадафи обвини Франция, че се намесва във вътрешните работи на Либия, в интервю за телевизия Франс 24, излъчено тази сутрин предаде АФП. На въпрос за подкрепата на Париж за либийския Национален съвет, съставен от бунтовници в Бенгази, Кадафи възкликна: „Но това е направо смешно, тази намеса във вътрешните работи. Ами ако ние се намесим във вашите вътрешни работи за Корсика или Сардиния?”.

Кадафи добави, че в Либия има „заговор”, като спомена за присъствието на „въоръжени екстремисти”, „групи” и „спящи клетки” на "Ал Кайда", които „са вдигнали оръжие срещу полицията и армията”. „Ние сме партньори в борбата срещу тероризма”, увери либийският лидер в интервюто за френската телевизия.

Либийският лидер увери, че силите на опозицията в страната му са групировки на "Ал Кайда", нямат никаква политическа или икономическа програма и са яхнали вълната на ислямизма. "Тези терористи не вярват в демокрацията", изтъкна той.

По думите на полковник Кадафи обстановката в Либия била "напълно нормална". "В момента народът сам се разправя с въоръжените групировки", добави той.

Френското външно министерство заяви, че Париж приветства създаването на либийския Национален съвет, ръководен орган на бунта срещу Кадафи. Франция "подкрепя принципите, които го ръководят и целите, които си поставя", се посочваше в комюникето. В събота Националният съвет се обяви за "единственият представител на Либия".


Добави коментар

Защитен код
Обнови