В Букурещ искат решение за Шенген от унгарското председателство

Сряда, 19 Януари 2011 21:28 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Румъния иска решение за приемането й вШенген да бъде взето по време на унгарското председателство на ЕС, заяви днес румънският външен министър Теодор Баконски, цитиран от АФП. Баконски посочи това в разговор с чуждестранни журналисти. „Ние изпълнихме нашите задължения и седемте доклада за оценка, съставени от експерти, потвърждават, че сме готови”, изтъкна Баконски.

Букурещ се надяваше да се присъедини към Шенгенското пространство през март, но Франция и Германия изразиха наскоро възражение по този въпрос, като обвързаха влизането на Румъния и България в Шенген с постигане на „необратим напредък” в борбата срещу корупцията и с реформата на съдебната система.

Баконски увери, че Румъния се старае да ускори тези реформи. Същевременно той осъди „фалшивите аргументи” и „изкуствените връзки”, които според него Париж и Берлин изтъкват, за да забавят влизането на неговата страна в Шенген. „Ние трябваше да спазим много стриктни технически критерии и изразходвахме над един милиард евро, специално за да гарантираме сигурността на границите”, посочи той.

По повод опасенията на Париж за голям приток на молдовци в ЕС, веднага щом Румъния влезе в Шенген, Баконски посочи, че едва 51 000 граждани на Млодова са получили румънско гражданство през последните три години, отбелязва БТА. 

„Ние бихме искали Европа да спазва правилата на играта и да не използва дойни стандарти за новодошлите”, подчерта румънският външен министър. Той предупреди, че в противен случай има риск румънците да станат евроскептици.


Добави коментар

Защитен код
Обнови