Астронавтите от "Дискавъри" приключиха втората си космическа разходка

Четвъртък, 03 Март 2011 10:38 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

diso_verybig_677764Двамата астронавти от совалката "Дискавъри", която е скачена с Международната космическа станция (МКС), приключиха второто си излизане в открития космос, съобщи ДПА. 

В продължение на 6 часа и 14 минути Стив Боуен и Алвин Дрю изпълниха различни задачи по поддръжка и ремонт. Те отстраниха остатъците от амоняк от повредена помпа на охладителната система на МКС и работиха върху камера по външната повърхност на станцията.

Космическата разходка започна с 24 минути закъснение заради неочакван технически проблем. НАСА съобщи, че при проверка на скафандъра на Боуен бил открит теч и било нужно известно време, за да бъде отстранен.

Според графика на НАСА "Дискавъри" ще е прикачена към МКС до 6 март. Завръщането на совалката на Земята е планирано за 8 март.

"Дискавъри" беше изстреляна на 24 февруари от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида, на последната си мисия с екипаж от шестима американски астронавти, сред които една жена, допълва БТА. 

Совалките ще отидат в историята тази година. Следващият предвиден полет на такъв космически кораб е на "Индевър", насрочен за 19 април. Ако бюджетът на НАСА позволи, "Атлантис" ще излети в края на юни за последната мисия на американска совалка в космоса.


Добави коментар

Защитен код
Обнови