Американският Сенат прие резолюция – иска оставката на Кадафи

Сряда, 02 Март 2011 10:29 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

zname_verybig_677164Либийски опозиционни водачи губят надежда, че народният бунт ще свали режима наМуамар Кадафи и обмислят да поискат чуждестранни военновъздушни удари. Междувременно Сенатът на американския Конгрес прие резолюция, в която настоява либийският лидер да подаде оставка.

Водачите на опозицията се събраха в Бенгази - средище на бунта на 1000 км източно от Триполи, за да обсъдят следващите си действия, след като обявиха съставянето на военен съвет, предаде Франс прес. Салуа Бугайги, представителка на коалицията от адвокати и други опоненти на режима на Кадафи, която се опитва да управлява Бенгази, каза пред журналисти, че правителствените сили в Западна Либия са голяма заплаха. Тя каза, че опозиционните водачи са разединени по въпроса дали да прибягнат до "международно решение". Нейната коалиция се готви да поиска забранена за полети зона, но други представители на опозицията предпочитат да поискат чуждестранни военни удари по въздуха, може би под мандат на ООН, срещу стратегически обекти в Либия.

Докато либийските опозиционни водачи в Либия обмислят дали да поискат чуждестранни военновъздушни удари, Сенатът на американския Конгрес прие резолюция, в която осъжда грубите и системни нарушения на човешките права в Либия и настоява Муамар Кадафи да подаде оставка, предаде Асошиейтед прес. В резолюцията, приета единодушно, Сенатът иска Съветът за сигурност на ООН да наложи забрана на полетите над Либия. Сенатът приветства либийския народ, въстанал срещу бруталната диктатура на Кадафи и издигнал искания за демократични реформи. В резолюцията Сенатът приканва либийския лидер да се въздържа от насилие, да освободи хората, хвърлени без причина в затвора и да осигури свободно движение на онези, които искат да напуснат Либия, посочва АП.


Добави коментар

Защитен код
Обнови