Атентаторът от Локърби Абдел Басет ал Меграхи изнудвал Кадафи

Понеделник, 28 Февруари 2011 10:27 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

loo_verybig_675844Абдел Басет ал Меграхи, осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби, изнудвал либийския лидер Муамар Кадафида гарантира освобождаването му, заплашвайки го в противен случай да разкрие ролята му в атентата, твърди бившият либийски министър на правосъдието, цитиран от в. „Сънди таймс”.

Меграхи предупреждавал Кадафи, че ще разкрие всичко за атентата от 1988 г. в американски самолет над шотландското село Локърби, ако не го измъкнат от затвора в Шотландия, казва Мустафа Абдел Джалилспоред вестника. Пред шведски таблоид миналата седмица Абдел Джалил заяви, че разполага с доказателство, че лично Кадафи е наредил извършването на атентата. Той обаче не уточни какво е това доказателство.

Меграхи бе единственият осъден за взривяването на самолета, при което загинаха 270 души. През 2009 г. той бе освободен от затвора по хуманни причини, след като бе установено, че е болен от рак на простатата. Твърдеше се, че заболяването е в терминална фаза, но Меграхи все още е жив. 

Повечето от жертвите на атентата бяха американци. Освобождаването на Меграхи бе разкритикувано от американски конгресмени и от семействата на загиналите, припомня БТА.

Абдел Джалил твърди, че Меграхи не е планирал взривяването, но бил замесен, улеснявайки нещата за онези, които са го организирали. Бившият министър отбелязва, че заплахата за разкриване на предполагаема роля на Кадафи дала резултат, след като Либия плащала по 50 000 британски лири (80 539 долара) на месец за адвокатски хонорари и за лобиране за връщането на Меграхи в Триполи.

Кадафи и приближените му били решени да осигурят връщането на Меграхи в Либия, дори ако това им коства и последното пени, казва Абдел Джалил в интервюто за вестника.


Добави коментар

Защитен код
Обнови