Академията реши: „Речта на краля” е най-добрият филм, даде му четири Оскара

Понеделник, 28 Февруари 2011 10:22 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kraliaverybig_675832"Речта на краля" е най-добрият филм на годината според Американската киноакадемия. Лентата, която разказва за живота на крал Джордж VI, получи четиринагради Оскар. Най-престижните отличия в света на киното бяха раздадени тази нощ на церемония в "Кодак Тийтър" в Лос Анджелис. Оттам със статуетки за "Речта на краля" си тръгнаха режисьорът Том Хупър, авторите на сценария му и изпълнителят на главната роля Колин Фърт.

Натали Портман беше отличена в категорията главна женска роля за участието си в "Черният лебед". Соченият за фаворит филм на Дейвид Финчър "Социалната мрежа" остана с три Оскара - за адаптиран сценарий, монтаж и музика. 

Макар да получи само четири Оскара, при положение, че имаше 12 номинации, "Речта на краля" всъщност отнесе наградите в едни от най-важните категории. В тази за най-добър филм се пребори с други девет заглавия. Режисьорът му Том Хупър: "През 2007 година моята майка беше поканена от театър в Лондон на четене на една непоставяна и непродуцирана пиеса наречена „Речта на краля”. Тя обикновено не ходи по такива събития, но този път отиде. И след като се върна, дойде при мен и ми каза: Том, мисля, че намерих кой да бъде следващият ти филм. Поуката от историята е: слушайте какво ви казва майка ви!". 

Освен на "Речта на краля" Американската киноакадемия даде четири Оскара и на филма "Генезис" на Кристофър Нолан. Те са за операторско майсторство, звук, звуков монтаж и визуални ефекти. 

Бременната Натали Портман не можа да сдържи сълзите си при получаването на Оскара си за най-добра актриса. За първата си награда от Академията тя благодари най-вече на родителите си: "Бих искала да им благодаря за това, че са ми дали живот. За това, че ми дадоха възможността да работя каквото искам. Те още от малка всеки ден ми показваха какво означава да бъдеш добър човек".


Добави коментар

Защитен код
Обнови