САЩ налагат санкции на Либия

Събота, 26 Февруари 2011 10:28 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

liba_verybig_675190Американският президент Барак Обамазаяви, че САЩ налагат едностранно санкции на Либия, защото продължаващото насилие и безредици представляват "извънредна заплаха" за националната сигурност на Америка и външната политика, предаде Асошиейтед прес.

Обама подписа заповед, която блокира собствеността и транзакциите, свързани със страната, предаде Ройтерс. Той заяви, че серията от финансови санкции са насочени към правителството на либийския лидерМуамар Кадафи, но защитават авоарите, принадлежащи на населението на Либия

Санкциите визират Кадафи и няколко членове на семейството му.

"Правителството на Кадафи наруши международните норми и трябва да отговаря за това", подчерта американският президент.

По думите на Обама "САЩ ще продължават да координират действията си с международната общност, със своите приятели и съюзници, както и с ООН", предаде ИТАР-ТАСС.

"Ние твърдо ще поддържаме либийския народ в исканията му да бъде осигурено спазването на фундаменталните човешки права и избирането на правителство, което да отговаря на стремежите на народа", посочи още американският президент.

Мерките бяха обявени, след като стотици американци бяха евакуирани от Либия след дните на кръвопролития в страната, отбелязва АП.

Междувременно синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви, че армията се оттегля от боевете с бунтовниците в Западна Либия и се надява да бъде договорено решение за спиране на огъня, предаде Ройтерс. Той каза също, че бунтовниците, които се предадат, няма да пострадат, и че Либия има нужда от реформи. Сейф ал Ислам призна пред чуждестранни журналисти в Триполи, че "в двата западни града Мисурата и Зауия имаме проблем".

"Имаме работа с терористи. Армията реши да не атакува терористите и да даде шанс за преговори. Надяваме се това да стане мирно и да се случи до утре (днес - бел.ред.)", заяви синът на Кадафи.

"Да се надяваме, че мунициите им свършват. Да се надяваме, че вече няма да има кръвопролития", каза още Сейф ал Ислам, цитиран от БТА. 

Той подчерта, че няма насилие извън тези два града и определи като "лъжи" медийните информации за войски, които бомбардирали цивилни или използвали наемници.

"Смеем се на тези информации", заяви той. "Извън Мисурата и Зауия всичко е спокойно. Преговорите продължават и ние сме оптимисти".

Сейф ал Ислам каза още, че опозиционните лидери са в слаби позиции: "Водачите на тези групи са отчаяни. Казваме им: свалете оръжието и ние няма да ви нараним".

"Вярваме, че е необходимо да реформираме страната", отбеляза той, като добави: "Има голяма конспирация срещу нашата страна. Зад тази кампания стоят определени страни. Те искат да въведат афганистанския модел в Либия".


Добави коментар

Защитен код
Обнови