Космическата совалка „Дискавъри” започна последния си полет

Петък, 25 Февруари 2011 10:30 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

sova_verybig_674622Космическата совалка "Дискавъри" излетя от космическия център "Кенеди" въвФлорида, съобщиха световните агенции. На деветата минута след старта "Дискавъри" се издигна на предвидената орбита.

Това е 39-ят и последен полет в космоса на "Дискавъри". Совалката, с 6-членен екипаж, трябва да се скачи с Международната космическа станция /МКС/. "Дискавъри" ще остане в орбита 11 и се очаква да се завърне на земята на 7 март.

Всички членове на екипажа са космически ветерани. Командир на полета е 50-годишният полковник от ВВС на САЩ Стивън Линдзи, който лети в космоса за пети път, пише БТА. Пилот на "Дискавъри" е 45-годишният полковник от ВВС на САЩ Ерик Бо. Третият полковник в eкипажа е 48-годишният Елви Дрю, специалист на мисията. Четвъртият член на екипажа е капитанът от ВМС на САЩ Стивън Боуън, който преди да се присъедини към отряда американски астронавти е служил на подводница.

Останалите двама членове - 51-годишният лекар Майкъл Барат и 47-годишната специалистка по аеронавтика Никол Скот - са цивилни. И двамата са прекарали на МКС по няколко месеца през 2009 г.

Основната задача на "Дискавъри" е да достави на МКС голямо количество товари. Дрю и Боуън ще излязат два пъти в открития космос за профилактика на външната повърхност на станцията. Те ще монтират и специална платформа с резервни части за системата за
снабдяване с енергия на МКС.


Добави коментар

Защитен код
Обнови