Кадафи може да използва химически и биологични оръжия

Петък, 25 Февруари 2011 10:25 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kada_33074Докато САЩ търсят подкрепа за незабавни мерки срещу Либия, бивш либийски министър предупреди, че Муамар Кадафи може да прибегне до използване на биологични и химически оръжия, за да запази контрола над властта. Междувременно бившият шеф на протокола на Кадафи, Нури ал Мисмари, който избяга от Либия и живее във Франция, е бил поставен под засилена полицейска охрана. 

Бившият министър на правосъдието Мустафа Абдел Джалил заяви за телевизия "Ал Джазира", че Кадафи разполага с биологични и химически оръжия и не би се поколебал да ги използва срещу цивилни. "Като крайна мярка, ако бъде притиснат, той е способен да направи всичко. Мисля, че Кадафи ще унищожи всичко, което би останало след него", допълни Галил.

ДПА посочва, че либийският режим все още има съществени количества бойни газове. Кадафи се съгласи през 2003 г. да се откаже от ядрената си програма и да ликвидирахимическите оръжия, но поради забавяния се смята, че все още разполага с 9,5 тона иприт.

Междувременно расте броят на жертвите от размириците в Либия, допълва ДПА. По оценки на международни организации убитите от силите, лоялни на Кадафи, варират между 600 и 2000 души. "Ал Джазира" съобщи, позовавайки се на очевидци, че само 
снощи в град Зауия войници, верни на режима, са избили най-малко сто души. Близо 400 са убити и около 1300 ранени в сблъсъците между протестиращи и верните на Кадафи формирования в Бенгази, съобщи вчера Нури Обейди, шеф на сигурността, който напусна ръководната си длъжност и премина в лагера на противниците на режима. Той увери, че градът е под контрола на жителите и че в момента там е спокойно. В Тобрук протестните демонстрации с искане Кадафи да се оттегли от властта продължиха до късно снощи. Според местната болница четирима цивилни са били убити и 27 ранени, откакто градът падна в ръцете на антиправителствените сили. Бунтуващите се ликвидирали около 200 наемници в североизточния град Байда, съобщил местен полицай, който твърдял, че Кадафи плащал по 12 000 долара за всеки убит противник на режима.


Добави коментар

Защитен код
Обнови