Холивуд умира, световното кино с рекорд по приходи

Четвъртък, 24 Февруари 2011 12:37 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

hol249732010 година се оказа рекордна по приходи за световното кино. По данни на MPAA (Американската асоция за кино), всички излезли релийзи са събрали сума от 31,8 милиарда долара. Това е с 8% повече от сбора за предходната 2009 година, като се отчита сериозен ръст на приходите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Там растежът е с цели 21%, което води до 1,5 милиарда долара печалба в световен мащаб. Любопитно е, че голяма част от китайските релийзи всъщност са тяхна собствена продукция, но очевидно и тя се радва на значителен интерес.

Що се отнася до главната действаща сила – САЩ (плюс Канада), там се отбелязва навлизането на 3D релийзите, които имат своя съществен принос към цифрите на USA – над 10,5 млрд. долара . В същото време обаче продължава спадът на посещаемостта на киносалоните в САЩ (изключвайки 3D киното), като се счита, че значение имат и нарасналите цени на билетите. Тук е моментът да отбележим и, че началото на 2011 г. януари месец е най-слабият за американската киноиндустрия в последните 20 месеца – за 30-те дни са продадени едва 79 млн. билета.

Неприятни са и прогнозите: според очакванията, 2011 г. ще е с най-ниската посещаемост на кинотеатрите въобще за последните десетилетия.


Добави коментар

Защитен код
Обнови