Още жертви сред демонстрантите в Либия. Обама наруши мълчанието

Четвъртък, 24 Февруари 2011 12:25 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

libia_verybig_671354Либийските сили за сигурност нападнаха участниците в антиправителствен митинг в третия по брой на населението град в страната Мисурата. Франс прес съобщава за жертви, позовавайки се на очевидци. Междувременно северноафриканският клон на Ал Кайда изрази пълната си подкрепа за антиправителствените демонстранти в Либия, а американският президент наруши мълчанието си за събитията в Джамахирията.

"Привържениците на режима атакуваха невъоръжените демонстранти с картечници и гранатомети", разказал един от цитираните източници. Той споменал за няколко убити. Според него неколкостотин демонстранти все още са в центъра на Мисурата, на 200 километра източно от Триполи, и са обкръжени от силите за сигурност, "които може да ги нападнат всеки момент". Третият по брой на населението либийски град вече стана на 19 февруари арена на кръвопролитни сблъсъци между противници на режима и силите за сигурност, подкрепени от африкански наемници, припомня БТА.

Подразделение на либийската армия взривило минаре на джамия в град Зауия, западно от столицата Триполи, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на очевидец.

Източникът съобщил на АП по телефона, че военните открили огън със зенитни ракети и автомати срещу група антиправителствени демонстранти, събрали се пред и вътре в джамията. Няколко протестиращи били убити или тежко ранени.

Той уточнил, че нападението станало ден, след като в града дошъл помощник на лидераМуамар Кадафи и предупредил демонстрантите да се разотидат, ако не искат да бъдат избити.

Либийският народен комитет на обществената сигурност призова демонстрантите да предадат оръжията си и обяви възнаграждения за онези, които информират властите за лидерите на протестиращите, съобщи Ройтерс.

"Всеки, който предаде оръжието си и покаже разкаяние, няма да бъде съдебно преследван", гласи изявлението, прочетено по либийската телевизия от армейски офицер. Народният комитет призова гражданите да сътрудничат на властите и да ги информират за "лицата, които са подвели младежите или са ги снабдявали с пари, оборудване или упойващи вещества и халюциногенни хапчета".

В изявлението се посочва също, че щедра парична награда ще бъде дадена на всеки, които информира за тези лица.

Междувременно северноафриканският клон на Ал Кайда изрази пълната си подкрепа за антиправителствените демонстранти в Либия, предаде Франс прес, като се позова на американския център за наблюдение на ислямистките сайтове SITE. "Ще направим всичко възможно, за да ви помогнем, със силата на Аллах, тъй като вашата борба е борба на всеки мюсюлманин, който обича Аллах и неговия пророк (Мохамед)", обръща се към противниците на режима в Джамахирията "Ал Кайда в ислямския Магреб" в изявление, публикувано в интернет.


Добави коментар

Защитен код
Обнови