Земята се размина с мощна геомагнитна буря

Петък, 18 Февруари 2011 10:29 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

zemia_verybig_670692Мощните слънчеви изригвания, регистрирани през последните дни, няма да засегнат сериозно Земята и ще се предизвикат смущения в комуникационните системи главно в северните ширини, например в Норвегия и Канада. Очакваната мащабна геомагнитна буря на нашата планета изглежда се размина, съобщи Националното управление на САЩ по аеронавтика и космически изследвания /НАСА/, цитирано от ИТАР-ТАСС.

По думите на експерта от НАСА Дийн Пърснел, опасенията са се оказали напразни, понеже изхвърленият от слънчевата корона поток от протони, електрони и тежки елементи, движещ се с 900 км в секунда, е подминал нашата планета и не е ударил пряко нейната магнитосфера, пише БТА. 

Същевременно НАСА напомни, че подобни изригвания са първите признаци за "пробуждане" на Слънцето и приближаване на поредната му фаза на максимална активност. Поради това трябва да очакваме зачестяване на тези явления.

Поредната фаза на максимална активност на светилото се очаква да настъпи през 2013 г. и да продължи 11 години.


Добави коментар

Защитен код
Обнови