ЕК ще следи скандала със СРС в България

Сряда, 16 Февруари 2011 10:23 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

tele_verybig_669384Европейската комисия ще продължи да следи скандалите със специалните разузнавателни средства в България, стана ясно след дискусия в Европейския парламент в Страсбург късно във вторник. Евродепутати от различни политически сили обсъждаха дали това е вътрешен проблем, или европейски.

Българското законодателство отговаря на европейските изисквания за специалните разузнавателни средства, обяви в пленарната зала еврокомисарят по развитието АдрисПиебалгс.

Отговорът беше очакван от евродепутата отГЕРБ и Европейската народна партияАндрей Ковачев, който обяви, че това е част от предизборната кампания. "В България започва предизборна кампания, тя се пренася от българската опозиция в Европейския парламент, без оглед на възможностите за дискредитиране на България, а с единствената цел - да се извлече политически дивидент", коментира Ковачев.

Проблемът обаче е европейски, смята евродепутатът от Коалиция за България и групата на социалистите в парламента Ивайло Калфин: "Както можеше да се очаква, представителите на ГЕРБ много яростно с "Атака" се защитаваха. Основният проблем тук не е български, а европейски, принципен. В България наистина се нарушават основни европейски права, европейско законодателство".

Въпреки че българските закони защитават личните права при използването на СРС, Еврокомисията ще продължи да следи случая, увери еврокомисарят по развитие Адрис Пиебалгс.

Евродепутатът от Европейската народна партия Ернст Щрасер, който е бивш вътрешен министър на Австрия, обяви, че не е съгласен с разглеждането на този проблем в парламента, тъй като той е български: "Смятам, че тази дискусия е срам за парламента, защото, ако трябва да обсъждаме нещо, то трябва да се основава на факти. Ако има факти, те трябва да отидат в комисията по граждански права или да поискаме Комисията да направи изявление. Смятам, че тази дискусия беше започната от социалистическата партия и от някои либерали, за да повлияе на климата в България. Това е български въпрос и трябва да бъде обсъждан в България. Ако има някакви факти, те трябва да бъдат представени пред парламентарната комисия или Европейската комисия".

Дали проблемът е европейски, или български ще стане ясно в близките месеци. ЗасегаЕвропейската комисия не смята, че има нарушаване на закона, когато се използват СРС.


Добави коментар

Защитен код
Обнови