Coca-Cola отрича, че тайната й е разкрита

Сряда, 16 Февруари 2011 10:21 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

coca_colaАмериканската компания Coca-Cola отрече твърденията, че рецептата на прочутата газирана напитка е разкрита, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на компанията Кери Треслър.

По-рано тази седмица американският радиоводещ Айра Грас заяви в програмата "Американски живот", че знае формулата на газираната напитка. Според него Coca-Cola е съставена от портокалово масло, от лимонено масло, от масло от индийско орехче, от масло от кориандър, от масло от портокалови цветчета, от канела, от алкохол, от лимонов сок, от ванилия, от карамел, придаващ й цвят, от захар и от листа от растението кока, съдържащо малки количества кокаин. Глас уточни, че тази смесица няма вкуса на комерсиализираната в наши дни Кока-кола, но това не означавало, че не става дума за оригиналната рецепта.

Според водещия тази формула е била записана на ръка, открита сред документи, принадлежащи на фармацевт и публикувана в ежедневника "Атланта джърнъл конститюшън" още през 1979 г. Тогава към статията била публикувана и снимка, на която се виждали страници от тетрадка с ръкописен почерк, изброяващ съставките на онова, за което радиоводещият твърди, че е рецептата на Coca-Cola. Тетрадката е била в действителност на приятел на Джон Пенбъртън, фармацевта, който е създал Coca-Cola през 1886 г.

Тетрадката е преминала през много ръце и накрая се озовала у фармацевта от щата Джорджия Евърет Бийл, допълва БТА. Той пък бил познат на автора на статията, появила се в американския вестник през 1979 г., е казала вдовицата на Бийл, с която е разговарял радиоводещият Айра Глас.

Във връзка с тези разкрития говорителят на Coca-Cola припомни, че през годините мнозина са се опитвали да разкрият тайната рецепта за напитката, но безуспешно.

Рецептата си остава мистерия вече близо 125 години.


Добави коментар

Защитен код
Обнови