ЕП ще обсъди въпроса с подслушването в България

Вторник, 15 Февруари 2011 10:32 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

ep_big_668750Европейският парламент ще обсъди тази вечер въпроса със записите на телефонни разговори в България, сочи програмата на сесията на ЕП в Страсбург. Процедурата не предвижда приемане на резолюция, се отбелязва в документа. В информационния бюлетин на ЕП за сесията се посочва, че ЕК ще направи изявление в пленарната зала по този въпрос, след което ще се премине към дебат. Комисията е получила въпроси с искане за устен отговор, внесени от името на АЛДЕ и на С&Д. Във въпроса, отправен от група депутати от АЛДЕ, сред които Станимир Илчев и Антония Първанова, се казва, че през последните няколко месеца в България е налице тревожна ситуация, произтичаща от употребата на специални разузнавателни средства (СРС).

Обществеността в България не е съвсем наясно дали са спазени изискванията на закона и дали има нарушаване на конституцията на страната, разпоредбите на Договора от Лисабон, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и Хартата на основните права на Европейския съюз, посочват депутатите, цитирани от БТА. Налице са случаи, в които не е ясно дали е било получено официално съдебно разрешение за използването на СРС и в които получената с помощта на тези средства информация е била нарочно изпратена до медиите, а не до съответните отговорни институции, се отбелязва в мотивите към въпроса.

В много от случаите на подслушване е налице очевидна политическа манипулация от известни и неизвестни обществени сили и други фактори, на фона на протичащата предизборна кампания, добавят евродепутатите. Те питат дали ЕК не споделя мнението, че настоящото положение е в нарушение на задълженията в рамките на ЕС по отношение на правата на човека и основните свободи и на правото на неприкосновеност на личния живот, заложени в Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и Хартата на основните права.


Добави коментар

Защитен код
Обнови