Двама доброволци се разходиха на Марс

Вторник, 15 Февруари 2011 10:29 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

mars_verybig_668726Двама доброволци, откъснати от света за осем месеца, излязоха на първата си разходка по повърхността на Марс, което е най-драматичният момент в експеримента с пътуване до Червената планета.

Облечени в тежки бели костюми, двама доброволци - един руснак и един италианец, излязоха от капсулата за първите си стъпки по червения пясък на Марс. Всичко това без изобщо да напускат московския изследователски център.

Високопоставени руски и европейски представители наблюдаваха разходката на живо. "Постигнахме голям напредък ", каза заместник-ръководителят на Руската федерална космическа агенция /Роскосмос/ Виталий Давидов. "Екипажът се чувства добре", допълни още той за двамата мъже, които се люшкаха около нещо, приличащо на гигантски пясъчник.

"Космонавтите" направиха разходката, екипирани с големи раници, кислородни бутилки и лъскав костюм, тежащ 32 кг. Кацането е приблизително средата на експеримента, при който участниците трябва да прекарат 520 дни в изолация от света с цел да се изследва как хората биха реагирали на напрежението от дългото пътуване до Марс.

Екипът от шестима мъже от ЕвропаРусия и Китай е затворен от юни в имитация на космически кораб, за да се изследват психологическите последици от 18-месечното пътуване в рамките на експеримента, наречен Марс-500, отбелязва БГНЕС.

Телефонните разговори са забранени, въпреки че е позволено общуването чрез имейли и радиопредаватели, а мъжете се хранят със същата храна като астронавтите.


Добави коментар

Защитен код
Обнови