Египет след 11 февруари

Понеделник, 14 Февруари 2011 10:39 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Египетският президент Хосни Мубарак се оттегли от властта на 11 февруари 2011 г. след 18 дни на масови протести. Още на същия ден беше назначен военен съвет, който да поеме управлението, оглавяван от генерал-фелдмаршал Хусеин Тантауи.

На 13 февруари египетската армия обяви, че разпуска парламента и преустановява действието на конституцията. Сформира се и комисия за поправки на конституцията, като ще бъде организиран референдум за бъдещи конституционни промени. В страната беше обявен преходен период, който ще продължи или шест месеца или до произвеждането на президентски и парламентарни избори.

Разпускането на парламента и суспендирането на конституцията са сред основните искания на демонстрантите, които поддържат натиска за предприемане на незабавни мерки за преход към демократично и цивилно управление след като изхвърлиха Мубарак от властта.

Целият свят приветства оттеглянето на Мубарак от президентския пост след три десетилетия на авторитарно управление. Според американския президент Барак Обама това е началото на прехода в Египет.


Добави коментар

Защитен код
Обнови