Мубарак е в тежко здравословно състояние

Понеделник, 14 Февруари 2011 10:24 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Последните събития в Египет са подкопали сериозно здравето на подалия оставка в петък президент Хосни Мубарак и той е в много тежко състояние, твърдят местни и други арабски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според вестник "Ал Масри ал Яум" 82-годишният Мубарак дори е изпаднал в кома. Изданието се позовава на добре осведомен източник от обкръжението на бившия президент, според когото той получава медицинска помощ в домашни условия и досега не е взето решение за настаняването му в болница.

Според някои медии Хосни Мубарак е изгубил съзнание на няколко пъти, докато било подготвяно последното му обръщение към нацията. Засега няма никакви официални съобщения за състоянието на Мубарак, пише БТА. Според премиера Ахмед Шафик бившият президент се намира в своята резиденция в курорта Шарм ел Шейх, на брега на Червено море.

Междувременно синовете на бившия египетски президент Хосни Мубарак почти стигнали до бой в четвъртък, когато той произнесе последната си реч в опит да остане на власт, твърди местен вестник, цитиран от Ройтерс.

Според изданието "Ал Ахбар", което е собственост на държавата, Алаа Мубарак обвинил своя по-малък брат Гамал, че е покварил управлението на баща им в последно време, като е лансирал свои бизнес приятели в политическия живот. "Вместо твоят баща да бъде почитан в края на своя живот, ти помогна за развалянето на неговия имидж по този начин", казал Алаа.

Корупцията в редиците на управляващия в Египет елит е смятана за една от причините за народния гняв срещу Хосни Мубарак, отбелязва Ройтерс. Други важни фактори са политическите репресии и полицейската жестокост.

Висшият военен съвет, който пое властта от оттеглилия се в петък след 30 години начело на страната президент Хосни Мубарак, съобщи, че ще остане начело на държавното кормило за период от шест месеца или докато бъдат произведени парламентарни избори. Тези решения бяха приветствани от голяма част от демонстрантите като явно скъсване със стария режим. Властите обявиха понеделник за почивен ден на банките в опит да нормализират тяхното функциониране, след като служители разстроиха операциите на основните държавни банки. Очаква се Висшият военен съвет да забрани стачките и да призове египтяните да се върнат на работа.

Новите управляващи в Египет ще предприемат тези мерки на фона на опитите на някои работници, насърчени от успеха на антиправителствените протести, да издействат уволняване на своите шефове, които обвиняват за голямата според тях ножица в доходите в съответните компании.


Добави коментар

Защитен код
Обнови