Светът приема "голямата победа" в Египет

Събота, 12 Февруари 2011 19:10 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

photo_verybig_667666Иран заяви, че египтяните са се сдобили с "огромна победа", след като президентът имХосни Мубарак се оттегли под натиска на улицата, съобщи АФП. "Това, което стана, е огромна победа за великата египетска нация, с която тя се сдоби благодарение на своята воля и въпреки съпротивата на управляващите, които зависеха от големите сили", заяви говорител на иранското външно министерство по иранския телевизионен канал Ал Арам, излъчващ на арабски език. "Надяваме се, че всички искания на египтяните ще се сбъднат", добави говорителят.

Иранският външен министър Али Акбар Салехи също поздравил египетския народ с победата и споделил радостта му, предаде иранската информационна агенция Мехр. Салехи казал, че очаква "египетската армия, която има славно минало в борбата срещу ционисткия режим, да изиграе историческа роля и да подкрепи въжделенията на египетския народ".

В реч по случай 32-ата годишнина от Ислямската революция Ахмадинеджад изрази подкрепата си за бунтовете в Тунис и Египет и обяви, че "скоро ще има нов Близък Изтокбез американци и без ционисткия режим, в който потисниците няма да имат никакво място".

Ирак приветства оттеглянето на Хосни Мубарак и изрази убеденост, че египетският народ ще излъчи ръководители, достойни за неговите стремежи, предаде Франс прес. Последните събития в Египет са стъпка в правилната посока, тъй като отговарят на желанието на народа и волята му за промени, заяви в комюнике кабинетът на иракския премиер Нури ал Малики. Иракското правителство е убедено, че "Египет и великият му народ ще издигнат на власт ръководство, способно да осъществи техните стремежи, да поддържа сигурността, стабилността и неговото място сред другите нации". Ръководството на Ирак увери, че ще продължи да отделя специално внимание на отношенията с Египет и с неговите нови лидери.

Йордания заяви, че уважава свободния избор на египетския народ и подкрепя египетските въоръжени сили, на които бе възложено вчера да ръководят страната в периода на преход след оттеглянето на президента Хосни Мубарак, предаде ДПА. "Йорданското правителство следи отблизо историческите събития в сестринската арабска република Египет и изразява дълбокото си уважение към свободния и независим избор на египетския народ", се казва в декларация на външното министерство. 

Като рухване на режима от Кемп Дейвид оцени Сирия смяната на властта в Египет. Сирийската държавна телевизия обяви, че вчерашните събития в Египет са сложили черта на "епохата на позорните капитулантски сделки с Израел", съобщи ИТАР-ТАСС.

Судан заяви, че уважава избора и волята на египетския народ, както и стремежа му към достойнство, свобода, стабилност и мир. В изявление на суданското външно министерство, цитирано от АФП, се казва, че мирното предаване на властта на Върховния военен съвет е отражение на волята на народа. Досега Хартум пазеше мълчание за събитията, които се случиха в съседен Египет. АФП припомня, че суданският президент Омар Башир дойде на власт през 1989 г. с държавен преврат, подкрепен от ислямистите, посочва БТА.

В Либия революционни комитети - гръбнакът на режима на полковник Муамар Кадафи, поздравиха вчера египетския народ след оттеглянето на президента Хосни Мубарак под натиска на уличните протести, предаде АФП. "Солидаризираме се с египетския народ и го поздравяваме за победата на революцията, която ще му позволи да си върне контрола над богатствата на Египет", казал за АФП официален източник от комитетите, пожелал да остане неназован. Либийският представител призовал египтяните да вземат властта в свои ръце, като установят демократична система, която ще им гарантира свободата, и да не придобитата с кръв власт на политическите партии.


Добави коментар

Защитен код
Обнови