Китове търсят убежище в Ню Йорк

Събота, 05 Февруари 2011 10:51 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Крайбрежните води на Ню Йорк станаха убежище за десетки китове, се съобщава в издание на Корнелския университет, цитирано от РИА "Новости". Във водите на мегаполиса за постоянно са се преселили близо 50 от гигантските морски бозайници. Появата на първия кит по крайбрежието на Ню Йорк през 2008 г. стана сензация, широко отразена от медиите. През последните години преселниците станаха все повече. Тази година местен туроператор дори организира екскурзионен китово-делфинов тур, подобно на популярното посещение на Статуята на свободата.

Според една от версиите на учените китовете са намерили в околностите на Ню Йорк спасение от китобойните флотилии, тъй като във водите на града е забранен всякакъв улов. Тази зима жителите на мегаполиса могат да чуят песните на гърбатия кит - всяка негова ария продължава 10-20 минути, като самецът може да пее с часове. Учените от Корнелския университет признават, че не разполагат с достатъчно средства за изучаване на феномена с новите преселници и за разшифроване на езика на китовете. Организацията "Да защитим китовете" настоява за забраната на лова на тези гиганти, чийто брой всяка година намалява, отбелязва БГНЕС. Според активисти на организацията в света са се запазили едва 20 000 гърбати китове. До XVIII век, когато ловът на китове е поставен на промишлена основа, в света е имало поне милион и половина китове. Теглото на най-големия обитател на планетата може да достигне 90 тона.


Добави коментар

Защитен код
Обнови