Представиха нов вид конструктор на панаира на играчките

Петък, 04 Февруари 2011 10:27 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kon_big_663359Математик от Коста Рика навлиза в света на играчките с конструктор, вдъхновен от моделите на молекули, съставени от топчета и пръчици, които често се използват в обучението по химия, съобщава ДПА.

Франсиско Пачеко-Кицинг е не само първият производител на играчки от Централна Америка, който представя продуктите си на Нюрнбергския панаир на играчките, но и представлява (засега) целия сектор на производство на играчки в Коста Рика.

За разлика от традиционните конструктори частите на "Ем кваркс" (M Quarks), които приличат на топки за голф, се свързват чрез магнити и прокарват електричество една към друга благодарение на метални контактни точки на повърхността им, пише БТА.

Различно оцветените сфери могат да бъдат свързани в кули и други форми. Те съдържат и лампички с течни кристали, които светят, когато топките са свързани при правилните полюси. "Целта е да се намерят точните позиции за възможните светлинни версии. Невъзможно е късо съединение", посочва документацията на конструктора.

Някои деца ще използват тази играчка на принципа на пробата и грешката, тъй като магнитите се отблъскват, ако частите са съединени в грешната точка, но мнозина ще направят стъпка напред, научавайки за двете сили във физиката, електричеството и магнетизма, очаква Пачеко-Кицинг.

Топката, съдържаща енергиен източник, може да се презарежда със стандартен USB кабел.

Играчката може да се използва и за демонстриране на основни положения в химията. "Варианти са и използването на продукта като нощна лампа за деца, като коледна или трапезна декорация", допълва предприемачът.


Добави коментар

Защитен код
Обнови