Мубарак се опасява от хаос в Египет, ако подаде оставка

Петък, 04 Февруари 2011 10:25 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

mubarak0Египетският президент Хосни Мубаракзаяви, че се опасява от хаос в Египет, ако подаде оставка и че иска да напусне поста, но не може, предаде Ройтерс.

„Омръзна ми. След 62 години в служба на обществото вече съм уморен. Искам да си тръгна”, заяви Мубарак в интервю за американската телевизия Ей Би Си, взето от Кристиан Аманпур. „Ако подам оставка днес, ще настъпи хаос”, добави обаче той. „Аз не се вълнувам от това какво говорят хората за мен. Загрижен съм за своята страна”. „Няма да бягам и ще умра на тази земя”, заявил египетският президент.

Мубарак, който се намира в строго охранявания си президентски дворец в Кайро, заяви, че е обезпокоен от кървавите сблъсъци между про и антиправителствени демонстранти, станали миналата нощ по време на протестите и подчерта, че неговото правителство не носи вина за него. Според него зад случаите на насилие стои организацията „Мюсюлманско братство”, пише БТА.

Той описа американския президент Барак Обама като „много добър човек”, но се поколеба да отговори дали е останал с чувството, че САЩ са го предали. В отговор на въпрос, свързан с призива на САЩ за предаване на властта във възможно най-кратък срок, Мубарак заявил, че казал на Обама: „Вие не разбирате египетската култура, не разбирате какво ще се случи, ако се оттегля”, посочва АФП. 

Египетският президент заяви, че „изпитал облекчение”, след като обявил в реч преди два дни, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат и че всъщност отдавна бил взел това решение. Той добавил, че никога не е имал намерение да бъде наследен на президентския пост от сина си Гамал, който присъстваше на интервюто, посочва Ройтерс. Президентът продължава да се представя като крепостна стена срещу анархията и завземането на властта от ислямисти, изтъква Ройтерс.


Добави коментар

Защитен код
Обнови