Мона Лиза била ... мъж

Четвъртък, 03 Февруари 2011 10:32 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

liza_big_662570Италиански специалисти, които работят в областта на разкриване на мистерии в изкуството заявиха, че са открили спорната самоличност на модела на Леонардо за картината му „Мона Лиза”.

Те обявиха, че това е мъж. Ръководителят на Италианския национален комитет за културното наследство Силвано Винчети заяви, че става въпрос за ученика на ренесансовия гений Леонардо и възможен негов възлюбен Салай. Неговото твърдение бе веднага оспорено от експерти от парижкия музей „Лувър”, където е изложена картината. Салай, чието истинско име е Джан Джакомо Капроти е бил женствен млад художник, който е работел с Леонардо в продължение на 25 години. Счита се, че той му е служел като модел и муза да някои от неговите картини. 

Двамата са имали „нееднозначна” връзка и има вероятност дори тя да е била интимна, твърди Винчети, цитиран от БГНЕС. Сравнение между характеристиките на лицата в някои от работите на Да Винчи като например „Свети Йоан Кръстител” разкриват поразителни прилики с носа и устата на Мона Лиза, защитава теорията си Винчети. „Има забележителни сходства”, твърди той. Освен това според него художникът е оставил известни следи за самоличността на модела в тънките букви L и S, които той и неговият екип е открил нарисувани в очите на Мона Лиза. „Внимателно проучване на висококачествено дигитално копие на картината разкри буквите Л за Леонардо и С за Салай”, обяснява експертът. 

Твърденията на Винчети бяха оспорени от специалистите в „Лувъра”. Музеят заяви, че през 2004 и после пред 2009 г. са проведени „всички възможни лабораторни тестове” на картината и настоя, че при тях върху нея не са открити „никакви надписи, букви или числа”. Специалистите от „Лувъра” обясняват откриването на буквите с възрастта на картината, при което боята се е напукала и тези пукнатини могат да наподобят букви и дават възможност за най-различни интерпретации. Освен това от музея подчертават, че твърденията на Винчети са направени без той самият да е имал достъп до картината за анализ.


Добави коментар

Защитен код
Обнови