Защо Б.Т.Р. отказаха на БНТ за "Евровизия", а Поли Генова ще участва

Сряда, 02 Февруари 2011 10:43 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

btr_verybig_661782Българското издание на "Евровизия" явно е почти невъзможно да премине без проблеми и скандали. Тази година организаторите от БНТ се опитаха да подобрят ситуацията като промениха регламента за избор на български представител в международното състезание, но като че ли пак нещо се обърка. Първоначално под съмнение беше подложено създаването на т.нар. Академия от музикални специалисти, които да изберат 10-те изпълнители с шанс за "Евровизия". Сега оказва се, че от техния списък отпадат доста от големите имена в музиката ни, просто защо те отказват да се включат в състезанието. Срокът, който имат за създаване на качествени песни, е твърде кратък и точно това е един от минусите на новия регламент на БНТ.

От държавната телевизия се очаква до дни да кажат окончателно кои са 10-те изпълнители и групи, които ще се пробват в конкурса, като със сигурност сред тях ще е Поли Генова и със сигурност сред тях няма да са Б.Т.Р.

Поли Генова вече няколко пъти е участвала в българското издание на "Евровизия". Първоначално като част от групата Melody, а през 2009 година и самостоятелно. Тогава Поли беше победена от Красимир Аврамов, като песента й "One lifetime is not enough" се класира на второ място. Сега младата певица е решила да се пробва отново. Ето част от интервюто с нея за Дарик:

За мен участието ми в "Евровизия" на този етап вече не е нещо случайно. Тази година ще участвам за пети път и съм го приела малко като кауза. Това не е само амбицията на един човек да направи някакъв нов проект или нещо по-специално. Аз мисля, че по някакъв начин това се е превърнало в моя голяма мечта - да представя страната си на този голям европейски форум. Все си мисля, че би трябвало да се сбъдне.

Реши ли с колко песни ще участваш? По регламент те може да са до три.

Все още аз и моят екип обсъждаме това, защото имаме няколко предложения. Със сигурност търсим най-подходящата песен.

Кои са музикантите, които се навиват за толкова кратко време да направят песен, която да е достатъчно качествена, за да участва в "Евровизия"?

Много колеги имат желание да работят с мен. Сроковете доста ги притискат и това е голям риск. Какво точно ще се случи ще знам на 10 февруари, когато е моят рожден ден, и когато е крайният срок за подаване на песните за конкурса.

Ако в окончателния списък с 10 изпълнители, който БНТ предстои да обяви, се окаже, че фигурира името и на някоя поп-фолк звезда, това по някакъв начин ще промени ли шансовете за победа на поп-музикантите, които ще участват в конкурса?

Не знам, не мога да кажа. В крайна сметка това е конкурс за поп песен. Ако някой може да изпълни тези изисквания и може да представи такава песен - нека да се опита.

Поради изключително малкото време, което има за подготовка за такъв конкурс. Това е много сериозен конкурс и човек трябва да знае, когато отива, с какво отива. Абсолютно е несериозно да си мислим, че за две седмици ще напишем страхотна песен, ще я запишем като хората, ще я смесим и ще й направим мастеринг. Ние сме професионалисти и знаем колко време ни отнема записването на една песен. Ние винаги си мислим и казваме българинът колко е талантлив и колко може, и когато излезем навън се вижда, че нещата реално не са така. Показателен е примерът с Миро. Зад него застана цялата институция, написаха му се пет песни, които той си избра, и видяхме какво стана. Доколкото си спомням класирането на Краси Аврамов и на Миро е горе-долу едно и също.

Така се получи, да.

А нали си спомняте как първоначално всички казаха - колко единият не можел да пее и колко другият можел. И ако разликата между неможещия и можещия е едно място, просто по-добре да не се явяваме на "Евровизия".

Какво трябва да се случи, за да ни потръгне на "Евровизия"?

Има една нишка, която се губи. Тя е между композитори, аранжори, текстописци...Ние нямаме т.нар. продуцентско звено. Поръчва се например песен на кой добър композитор - на Румен Бояджиев от ФСБ. После се поръчва текст на Сашо Петров, да кажем. Аранжиментът се решава да го направи Мага и след това този продуцент избира кой да изпее песента. Той вече ще знае, че тази песен е за гласовите данни на Васил Найденов примерно или на някой от по-младите изпълнители. Едва тогава бихме могли да направим един добър продукт.

Според новите правила, след като БНТ обяви списъка с 10 изпълнители и групи, които влизат в състезанието за "Евровизия", те трябва да решат с колко песни ще участват в конкурса. Позволено е да се включат в него с до три. За първи път на членовете на Академията ще ги представят на 22 февруари, а журито от музикални специалисти ще има правото да гласува за тях. На следващия ден, 23 февруари, своят вот ще дадат и зрителите на голям концерт, който БНТ организира. Победителят ще бъде избран след като резултатите от едното и другото гласуване бъдат събрани.


Добави коментар

Защитен код
Обнови