Хосни Мубарак уволни правителството и обеща реформи

Събота, 29 Януари 2011 10:44 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Президентът на Египет Хосни Мубарак се появи по телевизията за първи път от началото на протестите и нареди правителството да подаде оставка, обеща реформи и призова към спокойствие. „Поисках министрите да подадат оставка и днес ще обявя новите назначения. Съжалявам за невинните жертви и от двете страни”, каза Мубарак. 

Президентът се обърна директно към народа, като каза, че разбира, че той желае и очаква от него мерки срещу бедността и безработицата и демократични реформи и обеща напредък. С думите, че има „тънка граница между свободата и хаоса”, той призова към спокойствие, като добави, че хората са могли да протестират само благодарение на неговите реформи през годините. 82-годишният Мубарак управлява от почти 30 години, предаде ДПА. 

Шест души са убити при протестите вчера в северния египетски град Александрия, съобщи Ройтерс, като се позова на медицински източници. Жертвите са четирима демонстранти, полицай и жена, която била улучена от куршум, докато наблюдавала демонстрацията от балкона си. Един от протестиращите е починал от рана от куршум в главата.

В Суец, който стана сцена на някои от най-тежките сблъсъци през четирите дни на антиправителствени протести, демонстранти носеха по улиците тялото на един убит. Те убиха брат ми, викаше един от мъжете в множеството, понесло тялото на простреляния 30-годишен шофьор Хамада Лабиб. Някои демонстранти бяха въоръжени с картечници, взети от опожарените полицейски участъци.

Вечерта осем бронетранспортьора на армията излязоха на улиците, приветствани от демонстрантите. Протестиращите, недоволни от безработицата и ниските заплати въпреки солидния икономически растеж на Египет през последните години, обвиняват правителството, че политиката му облагодетелства богатите за сметка на бедните. 

През изминалата нощ армията взе под свой контрол площад Тахрир в центъра на Кайро, който бе станал център на протестите в египетската столица и откъдето хиляди демонстранти се опитаха да стигнат до парламента, но бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ и гумени куршуми. Пожар пламна в сградата Могама, където се намират няколко правителствени учреждения. Изстрели се чуха вечерта близо до парламента и щабът на управляващата Националнодемократическа партия бе обхванат от пламъци.


Добави коментар

Защитен код
Обнови