В САЩ осъдиха българин на две години затвор за кражба на самоличност

Петък, 28 Януари 2011 11:02 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Българинът Дойчин Кръстев, живял 14 години с чужда самоличност като американски гражданин, бе осъден в САЩ на две години и един ден лишаване от свобода заради това, че е откраднал самоличността на 3-годишно американче, което е било отвлечено и убито, предаде АП. Дойчин Кръстев се извини на семейството си за това, че е изчезнал, както и на семейството на детето - Джейсън Робърт Еванс

През ноември Кръстев се призна за виновен във паспортна измама и в кражба на самоличност при утежняващи обстоятелства. След като излезе от федералния затвор той вероятно ще бъде депортиран, казаха адвокатите му. Според един от тях Кръстев се надявал да започне нов живот в България с американската си годеница. 

Кръстев, който е на около 37 години, е син на известно българско семейство, роден е в Съветския съюз, пристига в САЩ, за да учи. Две години живее в дома на Майкъл Хороуиц, бивш юрист от администрацията на Рейгън, който се познавал с родителите му. Кръстев завършва известна вашингтонска гимназия, но след това отпада от колежа и изчезва. Дирите му се губят, въпреки, че Хороуиц се опитва да го намери с помощта на частен детектив. 

Междувременно Кръстев заживява нов живот, казват американските власти. През 1996 г. получава номер на социална осигуровка, използвайки рожденото свидетелство на загиналото дете. През 2002 г. получава американски паспорт. Купува имоти в Орегон и вАйдахо, минава дори през проверка за съдимост и работи като следовател в Орегонската комисия за контрол върху алкохола, информира БТА.

Всичко рухва миналата година при рутинна проверка на Държавния департамент, при която се прави сверка на издадени паспорти със смъртни актове. Кръстев е арестуван, отказва първоначално да посочи истинското си име, но е разпознат по вестникарска снимка от свой познат. 

В представени видеозапаси приятели и близки на Кръстев от България и от Орегон го описаха като умен и трудолюбив  човек, който обича да играе шах и да помага на хората. Майка му Красимира Байчинска казва във видеозапис, че когато бил на 11 години синът й бил много зле бит в училище и има тик на окото. Хороуиц предположил, че Кръстев е изчезнал от страх, че трябва да се върне в България.


Добави коментар

Защитен код
Обнови