Издигат балони над Разлог

Четвъртък, 19 Януари 2012 09:52 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Четиридневна фиеста с балони започва в Разлог. Организатори на шоуто са общината и Термо-СПА хотел «Римска баня» село Баня с подкрепата на Българската асоциация на леката авиация. Шест топловъздушни балона ще се издигнат във въздуха над Разлог на 19 януари. С тях ще полетят 30 от най-добрите украински пилоти на бойни изтребители, представители на Федерацията по въздухоплаване на Украйна, както и екипаж от Молдова.

Единствената лицензирана жена-пилот на балон в България Орлина Аспарухова също се включва в приключението, наречено «Балон фиест Разлог 2012». След полетите от 15.00 часа на 19 и 20 януари на 2 площадки (едната в Разлог зад спортна зала „Септември” и друга на терен до хотел „Римска баня”) ще се проведе привързано издигане на балони.

Демонстративните полети над Разложката котловина ще продължат и през следващите два дни (20, 21 януари). Балонената фиеста ще завърши на 21 януари в 18:00 часа с огнено балон шоу и фойерверки на централния площад на Разлог. Огнените езици на горелките на пет балонени коша ще се показват на импулси в ритъма на рок музика. Кметът инж. Красимир Герчев е категоричен, че полетите с огромни балони с горещ въздух ще се превърнат в ежегоден фестивал и ще привлича все повече международни участници. Ръководител на полетите по време на „Балон фиеста Разлог 2012” е Момчил Риладжиев от Българската асоциация на леката авиация.

Той уточни 3 възможни площадки за излитане на топловъздушните балони. При западен вятър те ще се издигнат от площадка в м. Бетоловото или от м. Реденка, при северен вятър издигането на балоните ще става от площадка под бившия завод за целулоза и хартия в Разлог. Осигурени са 2 хеликоптера, които ще бъдат в готовност да излетят при нужда, ангажирани са екипи от полицията, пожарната и спешния медицински център. В готовност да реагират при нужда са и екипи от планинската спасителна служба.

При лоши метеорологични условия полетите ще бъдат преустановени. Топловъздушните балони ще летят на височина 200-300 м. Максимално те ще могат да се издигнат на 500 м. Ще кръжат в зоната Разлог - Баня - Добринище – гара Банско, като продължителността на полетите ще бъде 1 час.

Последно променена на Четвъртък, 09 Февруари 2012 14:50

Добави коментар

Защитен код
Обнови