Звън на чанове и тъпани огласи Разлог

Неделя, 01 Януари 2012 21:22 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

По традиция в първия ден от новата година в Разлог се провежда кукерски фестивал, наречен „Старчевата”, чийто магически танц гони злото и носи късмет на всички.

Над 1000 кукери се събраха на централния площад и пресъздадоха старата българска традиция. Малки и големи бяха преоблечени като чауши, моми и ергени, сложили маски и народни носии, характерни за този край. „Опитваме се да съхраним традицията и да я запазим. Този костюм е от прадядо ми. Той го е правил и сега аз го нося. Няма такива вече,” разказва Николай.

Още рано сутринта из целия град се носи звук на чанове и хлопатари.

Трескава подготовка тече и в дома на Благой Татарски – най-стария кукер в Разлог. Той участва във фестивала „Старчевата” от неговото създаване.

„От както съм се родил, моите бащи деди, са се занимавали с животни, чобане сме били и от тая работа сме се запалили старци да се правим,” разказва Благой Татарски.

Днес „старци” се правят цялото му семейство. Най-малкият кукер е 8-годишната му правнучка Дара, която облича костюма за трети път.

Заедно със своите родители и най-вече с дядо си, те ще спазят традицията и тази година. Ще изгонят злите духове и ще се помолят за здраве и берекет.

Последно променена на Четвъртък, 09 Февруари 2012 18:34

Добави коментар

Защитен код
Обнови