Земята може да се сдобие с "две слънца"

Вторник, 25 Януари 2011 11:05 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

Земята може да се сдобие с "второ слънце" за няколко седмици по-късно тази година, когато ще експлодира една от най-ярките звезди в нощното небе - Бетелгейзе, съобщиха учени, цитирани от в. "Дейли Телеграф".

Експлозията може да е свързана с най-ярката светлина, наблюдавана на Земята от образуването й. Светлината ще е толкова ярка, че нощта ще се превърне в ден за една-две седмици, смятат експерти.

Бетелгейзе, която е част от съзвездието Орион, се намира на 640 светлинни години от Земята и е червен супергигант. Това означава, че тя е в края на живота си и трябва да експлодира.

Когато това стане, светлината при експлозията ще е толкова ярка, че ще изглежда сякаш на небето има две слънца, допълва БГНЕС.

Брад Картър, преподавател по физика в университета на Южен Куинсланд в Австралия, смята, че звездата може да експлодира до края на годината.


Добави коментар

Защитен код
Обнови