Печат на тази страница

Разследват тел. 112 заради случая с младата жена, загинала при ПТП край Разлог

Сряда, 26 Октомври 2011 09:18 | | | 0 Добави коментар

12233Започна разследване в Регионалния координационен център /РКЦ/ на спешния телефон 112 в Благоевград, заради грешно изпратена линейка на ПТП, при което поради забавяне на медицинска помощ загина 28-годишна жена, предаде БГНЕС.

На 22 октомври при катастрофа край Разлог загина 28-годишната Марияна Маврова. Пътнотранспортното произшествие стана, след като мерцедесът, управляван от Маврова, излетял от пътя й се преобърнал. При пристигането на екипа на ЦСМП-Разлог тя била вече мъртва. Маврова се прибирала към Разлог, след като била извикана от съпруга си, за да го прибере, тъй като бил пил с приятели в крайпътно заведение.

Два дни след инцидента, близки на Маврова подали жалба, че медицинската помощ се забавила с над 40 минути, а ПТП-то е станало само на 5 км от Разлог. При вчерашното преглеждане на разпечатките от създаденото по сигнала на тел. 112 събитие, е установено, че от София в РКЦ-Благоевград е предадено, че катастрофата е станала на 5 км след прохода Предел в посока Симитли. Така от РКЦ изпращат на ПТП-то линейка от филиала на ЦСМП в Симитли. Екипът стига до най-високата част на прохода Предел, но не открива никаква катастрофа.

От симитлийския екип се обаждат на РКЦ и докладват, че няма ПТП. От РКЦ отново звънят на централата на 112 в София, откъдето "уточняват" че катастрофата е в обратна посока на 5 км от Предел, но в посока Разлог. Така на местопроизшествието се изпраща нов екип, този път от ЦСМП-Разлог. Те обаче само констатират смъртта на Маврова, майка на едно дете и починала от тежките травми.

Създаването на единен телефон за бедствия, аварии и катастрофи, поел обажданията на доскоро известните спешни телефони 150, 160 и 166, които се приемат в София, създава редица недоразумения, някои от които са вече фатални. Като в случая с младата жена, умряла на 5 км от Разложката болница, след като погрешно подаден сигнал от 112 е изпратен екип от ЦСМП, отдалечен на 28 км от местопроизшествието, вместо този на 5 км от там.

И още един пример, вчера след обяд е подаден сигнал за тежко пострадал при сеч на дърва на 5 км след с. Покровник в посока Падеш. Екип на ЦСМП-Благоевград два пъти отива и се връща от Покровник до прохода Ушите между него и Падеш, без да открие пострадалия. Пак след ново обаждане до централата в София е "уточнено", че инцидентът е в несъществуваща махала в Покровник, но по стария път към Падеш. Пострадалият, който е ударен от отърколил се труп от отрязано дърво, най-после стигна до МБАЛ със счупен прешлен. А само седмица по-рано, в РКЦ-Благоевград бе извършена проверка от централата на тел 112, за да се уверят как работи системата.

Друг е въпросът, че има и фалшиви обаждания на тел. 112. Преди 10 дни в РКЦ-Благоевград бе получен сигнал от 112 за "горяща къща в с. Стара Кресна, в която имало хора". Спешно към селото са изпратени пожарна от Сандански, линейка и полицейска патрулка от Кресна, а в същия момент някой наистина може да се нуждае от помощ.

Последно променена на Сряда, 26 Октомври 2011 16:45
RazlogBG

Последните от RazlogBG

Свързани статии (по етикет)


Добави коментар

Защитен код
Обнови