Обучават диабетици от Разлог как да контролират болестта

Сряда, 26 Октомври 2011 09:16 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

lekar_big_658382Диабетици от Разлог ще участват в обучение, чиято цел е да ги информира максимално за контрола над диабета. Според диетолога Галя Мичева „училището” за хората с диабет е особено полезно и помага на болните да се чувстват пълноценни. Въпросите, които най-често се обсъждат, са свързани с начина на хранене, необходимостта от спортуване, системи за поставяне на инсулин, измерване нивото на кръвната захар, грижа за крайниците, за да не се стигне до т.н. диабетно стъпало и др.

Лекторите са категорични, че в Разлог и Банско интересът към срещите се повишава, активността расте, което е добър показател за нивото на информираност на болните. Отчита се сериозната роля и на ендокринолозите по места, които се грижат, за да облекчат ежедневието на своите пациенти.

Срещите от инициативата на Асоциация „Диабет" „Заедно срещу диабета - да превърнем знанията в практика" ще продължат до края на годината. Като част от тези инициативи е предвидена и кампания от здравни беседи в училищата, целяща да информира за болестта, предпоставките за нея и овладяването на диабета в ранен стадий, особено когато се отнася до по-млади пациенти.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови