Увеличава се броят на делата срещу домашното насилие в Разлог

Вторник, 25 Октомври 2011 16:58 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

nasilie_big_340240В работна и много натоварена атмосфера премина днешният Европейския ден за гражданско правосъдие за председателя на Районен съд - Разлог. Съдия Димитър Думбанов коментира ситуацията с увеличаващия се брой на делата по закона за домашно насилие. За изминалите 11 месеца на годината в Разлог има и жени, и деца, изведени от органите на реда от домовете им и настанени в анонимни защитени жилища до приключване на делата срещу техните насилници. Заради липса на средства за адвокатска защита, много жертви на насилие у дома не търсят законова защита. 100% се е увеличил броят на делата срещу домашно насилие разглеждани в Районен съд - Разлог за последните години. 
Съдия Думбанов е категоричен, че е необходимо да се създадат центрове за защита от домашно насилие, както и повече възможности за получаване на анонимна професионална помощ - юридическа, медицинска, от психолог. Превенцията за домашно насилие трябва да е обект на активна работа и в училище, където често пъти се пренасят проявите на насилие от семейството. Според съдия Думбанов законът е добър, приложим е и работи добре, но страхът и срамът на жертвите на домашна агресия са причина да бъде прилаган рядко. 
В по-малките населени места като Разлог, например, битува синдромът на малкия град. Жертвите на домашно насилие, основно жени, се боят и срамуват да споделят проблема си, така драстичните случаи на трайна агресия в дома остават ненаказани. Травмата върху психиката на децата пък е един от последващите проблеми.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови