Над 100 000 лв. осигури община Разлог за обособяване на помещения за хранене в училищата

Вторник, 04 Октомври 2011 16:45 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

pg_po_transПовече от 100 000 лв. осигури община Разлог за обособяване на помещения в учебните заведения за децата, които са на целодневна форма на обучение, за да могат да се хранят в училищната столова на достъпни цени.
В двете начални училища в Разлог - "Св. Св. Кирил и Методий" и "Яне Сандански", и СОУ "Братя Каназиреви" от средата на този месец учениците ще се хранят на обяд.
Децата  ще получават пълноценна и разнообразна храна, съобщи  ресорният зам. кмет Венцислав Гърменов. Веднъж в седмицата в менюто ще има риба. Цената на един обяд в училищен стол ще бъде поделена като стойност между родителите и училището. Предвижда се купон за три ястия да струва 2.20-2.40 лв. като 1.00 ще дават родителите, а останалите ще са от бюджета на всяко учебно заведение.
От ръководствата на детските заведения в Разлог обявиха, че е осигурена закуска след следобедния сън на децата и тя задължително е плод. 
Междувременно от РЗИ в Благоевград съобщиха, че продължават проверките до колко е здравословно менюто в детските градини в другите три общини в района Банско, Белица и Якоруда. До 15 октомври ще продължи взимането на проби.
От областната здравна инспекция и от РЗИ в Разлог съобщиха, че се прилагат
по-стриктни изисквания към асортимента на предлаганите храни в детските заведения. Регламентират се условия за осигуряване на разнообразно хранене, което включва ежедневно плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, мляко и млечни продукти. Създават се предпоставки за ограничаване консумацията на мазнини, захар и сол. В детските градини в Разлог проверката на здравните власти е установила, че се спазват задължителните изисквания за здравословно хранене и наредбата, която изисква в 10 часа малчуганите да получават плод.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови