Над 40 000 лв. за почистване на нерегламентирани сметища са похарчени в Разлог

Понеделник, 03 Октомври 2011 15:44 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

smetНеправилното ползване на съдовете за разделно събиране на отпадъци и порочната практика да се изхвърлят боклуци в реката са сред основните проблеми на чистотата в Разлог, обяви началник отдел "Екология, чистота и земеделие" Надежда Попадийна.

Заради недобросъвестни граждани през изминалите девет месеца от началото на годината са похарчени повече от 40 000 лв. за почистване на нерегламентирани сметища. „Само си помислете колко детски площадки могат да се построят с тези пари”, коментира началник отдел „Екология” в община Разлог.

Въпреки че е осигурена безплатна техника и транспорт от общината, всеки понеделник, след почивните дни, има десетки места, на които контейнерите за разделно събиране на хартия, пластмаса и стъкло са пълни с изсъхнали треви. Реките пък са задръстени от изхвърлени битови уреди, трици от нарязани дърва, дори дрехи, кукли и книги.

"По сигнали на граждани за нерегламентирани сметища са направени голяма част от проверките, като част от сигналите са били основателни”, информираха от ресорния отдел. Еколозите към общината продължават проверките на населените места в общината, за да не се допусне повторното възникване на незаконните сметища.

400 нови варели за отпадъци от днес се раздават от служителите на отдел „Екология” в община Разлог. Изпълняват се всички заявки на жители на общината, които са поискали подмяна на стари съдове или поставяне на нови на допълнителни места.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови