Учениците на ОУ „Никола Парапунов” в Разлог сами търсят училищния психолог

Сряда, 28 Септември 2011 15:08 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

dsc_0168И през тази учебна година успешна се оказа дейността на училищния психолог в основното училище в Разлог. Калина Ергина работи с ученици от ОУ "Никола Парапунов" вече трета година, като децата от основния курс сами разказват, че я търсят за помощ и при нужда да разговарят.

"Свободно всеки от нас отива при психоложката. Без изобщо да се притесняваме, можем да споделим, да питаме, като тя ни изслушва, дава ни напътствия, но без да ни наставлява и най-важното - имаме й доверие, че нещата, които споделяме, са между нас”, разказа шестокласникът Иван К. Той е от децата, търсили разговори с психоложката заради така наречения "проблем с адаптацията".

"Трудно свикнах със съучениците си от новия клас, защото идвам от друго училище, но вече се справям много добре и имам среда от приятели", сподели ученикът.

Училищният психолог на основното училище в Разлог работи не само с децата, но и с техните родители и учители. При провеждането на родителски срещи изнася беседи за това какво основно буди тревоги или безпокойства у децата, или става повод за агресия. Така насочва възрастните за начините да се сближат с децата, които се боят да споделят с близките си. През последните две, а и през настоящата учебна година значително са намалели проявите на агресия между децата в основното училище и възпитаниците му са категорични, че психолог трябва да има във всяко учебно заведение.

Инициативата е реализирана от ръководството на местната общинска управа, като идеята е успешната формула да се приложи и в други училища в региона. Освен в ОУ "Никола Парапунов", психологът г-жа Ергина работи и в едно от средните училища на Разлог.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови