Очаква се повишение на цената на дървата за огрев в Разложко

Понеделник, 26 Септември 2011 09:12 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

darva_5c35eОчаква се цената на дървата за огрев в Разложко да се повиши през есента. Това прогнозират търговци, които снабдяват местното население.
Повишението се очаква заради засиленото търсене на дърва за износ в чужбина. От една година цената на дървата, които предлагат горските стопанства, се е задържала на 30 – 45 лв. за кубик от сечището. Лесничеите обясниха, че фирмите за търговия с дърва определят сами цената, на която да ги продават.
Към момента търсенето се увеличава все повече заради настъпващия зимен сезон. В Разложко се търсят предимно букови дърва за огрев. Липсата на работа отново превръща, ако не в доходоносен, то поне в носещ някакви приходи бизнес, незаконното снабдяване с дърва за огрев. "На черно" 1 кубик дъбови дърва в Разлог и региона се продава за около 50-55 лв. с превоз. Има и т.н."гастролиращи" търговци, които предлагат дърва за огрев от Лом, Троян и др. Резонно зачестяват и проверките съвместно на лесничеи и органите на реда.

Руските въглища тази година са на цени от 250 лв. за тон насипно гориво и 270 лв. за тон пакетирани въглища. Българските въглища, предлагани от „Топливо” на борсите, са на цена 170 лв. за тон. Брикетите вървят по 240 лв. пакетирани и по 230 лв. в насипно състояние. 
Продажбите на борсите за твърди горива са в количества, близки до миналата година. „Има известно понижение на търсенето в рамките на 10%”, информираха търговци на твърдо гориво.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови