По два комплекта учебници и в ОУ „Никола Парапунов” в Разлог

Вторник, 20 Септември 2011 16:11 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

razlog_center_757022По повод на националната кампания „Училище без тежест” за олекотяване на ученическите раници в ОУ „Никола Парапунов” в Разлог стартира инициатива, която предвижда учениците да използват два комплекта с учебници.

„От години дискутираме по този проблем и за тази година за първи път имаме на разположение втори комплект учебници – старите и ползвани досега, които предвидливо запазихме. Всички ученици от първи до осми клас разполагат с втори комплект, който се съхранява в кабинетите и класните стаи и всеки учебен час учениците получават от съответния преподавател по един учебник. Така в раницата с която идват на училище, слагат само тетрадки, учебни помагала и 3 учебника – по английски език, математика и български език, в които се пише по време на часа”, сподели директорът на ОУ „Никола Парапунов” в Разлог Даниела Пелтегова. Училището се оказа пионери в новото начинание, което срещна широка подкрепа сред родители и ученици.

Националната кампания „На училище без тежест” е инициирана като отговор на тревожната статистика, свързана с гръбначните изкривявания при деца в училищна възраст. Причините за това са комплексни и една от тях е ежедневното неправилно носене на тежки чанти, сподели още Пелтегова, която преподава биология и е запозната отблизо с проблема „тежка раница”.

Целта на кампанията е да се постигне по-висока степен информираност на обществото, като се постави акцент върху правилния подбор на ученическа чанта, нейната тежест и начините на носенето й. Очакванията са свързани с въвеждане на ефективни мерки в училищата за олекотяване на ученическите чанти и приучване на учениците как да ги носят правилно, с което да се намалят рисковете за тяхното здравето.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови