Намалява популацията на бездомни кучета в Разлог след намеса на Общината

Сряда, 14 Септември 2011 14:47 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

1ku4etaСлед като родители на ученици от начално училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Разлог подадоха сигнал, че бездомни кучета живеят в района на учебното заведение, инспектори от отдел „Екология” приложиха ефективни мерки за предотвратяване опасността от животните. Специалистите веднага са реагирали и са провели акция за принудително събиране на бездомните кучета. Четириногите са настанени в приют, кастрирани и обезпаразитени.

Лично кметът на общината Красимир Герчев се ангажира с решаването на проблема и за седмица бездомните животни са обезопасени. „Спокойни родители, спокоен и кмет”, сподели градоначалникът. Той благодари и за изразената активна гражданска позиция на подалите сигнала родители и апелира за пореден път собствениците на кучета да преценят внимателно могат ли да се грижат за тях или не, защото само за месец в Разлог има бум от бездомни кучета от специфични породи, расли в домашна среда.

Според екоекспертите лоша и опасна е практиката на собственици на домашни животни, които пускат без надзор домашните си любимци и не се интересуват с какво се хранят животните. Свикнали на редовно хранене, оставени да се разхождат из града и особено около местата, където се продават закуски, кучетата стават опасни и проявяват агресия.

Община Разлог е сключила договор с фирма „ОГИ –ВЕТ” – Банско за кастрация и обезпаразитяване на бездомни кучета. Проверки за изпълнение на задълженията по договора се правят под мониторинга на инспектори от отдел „Екология” в Община Разлог.

Кметът на Разлог повдигна съвсем актуално и въпроса с мярката за финансови санкции на стопани, които пускат домашните си животни на свобода, увеличавайки популацията сред бездомните кучата. Разложани са категорични, че отговорност за намиращите се на улицата четириноги имат не само съответните институции, а и техните собственици.


Добави коментар

Защитен код
Обнови