Кметът инж. Красимир Герчев: Създадохме предпоставки за по-добро бъдеще на община Разлог

Вторник, 13 Септември 2011 08:39 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

gerchev12_verybig_674336
- Г-н Герчев, каква е равносметката на община Разлог за мандата, който си отива?

- Разлог се развива стабилно, но премина през различни периоди, защото за четири години се промени коренно икономическата обстановка. За съжаление Разлог няма как да “избяга” от проблемите на света, Европа и България и бяхме потърпевши от финансовата криза: затруднено финансиране, спад на икономическия растеж, и най-страшното - безработица.

Ето защо ръководството на община Разлог реагира адекватно, като се ориентира към използване на ресурсите от еврофондовете. От една страна, компенсирахме намалените приходи от общината, от друга - с външни ресурси решихме значими обществени проблеми, много от които свързани с жизненоважната инфраструктура. Освен това с проектите, които са на работна фаза, създадохме предпоставка за по-добро бъдеще на Разлог и селата.

- Значи сте оптимист за бъдещето на Разлог?

- И виждам страхотни възможности пред общината чрез изполването на средствата от европейските фондове. Дори и в криза, през изтичащите четири години община Разлог стои стабилно.

Пред огромни проблеми е изправен обаче бизнесът на общината, които не са различни от тези на бизнеса в страната, а именно: неразплащания на фирмите, междуфирмени задлъжнявания, притискания от банките, защото няма фирма без кредит, и най-неприятното - неизплащане навреме трудовите възнаграждения на работниците и като краен резултат - безработица.

Необходимо е промяна в банковата политика, която с по-гъвкави мерки ще подпомогне преодоляването на кризата, като даде възможност бизнесът да си поеме въздух... В момента във всяко предприятие се усеща една нестабилност по отношение на доходите, а в годините на икономически растеж голяма част от хората взеха кредити, които в криза трудно се покриват. Процесът на излизането от кризата е труден, трябва да бъде взаимен и всички да участваме в него.

- Как общината преодолява проблемите на безработицата?

- Борбата с безработицата водим на няколко фронта: първият фронт е откриване на директни субсидирани работни места, а именно кандидатстване на общината и на неправителствени организации за директно финансиране, в което да бъдат наети на работа за определени срокове трайно безработни. За периода, в който управлявам общината, сме назначили над 100 човека по тези програми, т.е. ние влизаме в ролята на малко предприятие и администрацията се е натоварила допълнително, за да изработи и обслужи проектите, за да могат тези хора да получават доходи.

Другият подход е създаване на добър бизнес климат, като прецизирахме и намалихме местните данъци и такси. Освен това изисквам от екипа бързо, компетентно и експедитивно обслужване на бизнеса. Винаги съм подчертавал, че служителите в администрацията трябва да откликваме на проблемите на бизнеса и да ги решаваме своевременно. В тази посока положихме усилия по отношение на инфраструктурата и приветливия вид на индустриалните зони, които обслужват бизнеса. Община Разлог е предвидима община по отношение на бизнеса и чрез коректната среда се надяваме да създаваме условия да привличаме инвеститори с дългосрочни планове.

През последните години работим много в посока рекламиране на община Разлог с цел привличане на инвеститори.

- Мандатът, който отчитате, направи ли подобаващ акцент на младите хора и работата в селата на общината?

- Да, категорично, откакто съм кмет на Разлог, направихме 3 модерни висококачествени спортни площадки в Разлог, една - в Бачево, до няколко дни ще отворим и площадката в Баня. Моята амбиция е във всяко населено място да има по едно модерно съоръжение, което да дава самочувствие на младите хора в селата, а и те искат това от нас. Изградихме Младежки център, където работят стотици деца и заедно с читалищата възпитават нашите деца и младите хора от общината.

Младите хора са уязвима група от населението, защото, излизайки от учебната или студентската скамейка, са поставени на голям кръстопът. Това е кръстопътят на Европа и България. Европа е отворена, всеки може да се реализира, където прецени, и затова е важно какво предлагаме ние като среда и какво предлагат другите държави. Общината създава условия младите хора да имат къде да отгледат децата си, да имат спокойствието да ги пратят в детските градини, да имат добри училища и професионални гимназии, да имат възможност за спорт, културна изява и естествено и за работа. Политиката за младите хора на община Разлог ще продължи и програмата е отворена. В Разлог направихме съоръжение за спорт по идея на група деца - просто и лесно за изпълнение, но е хубаво да има инициативност от хората и тогава подкрепата ми е безрезервна.

Категорично мога да кажа, че в селата инвестирахме много повече - в пъти средства, отколкото те дават в общинския бюджет. Всяко населено място и всеки човешки проблем за нас е важен, независимо дали е в града или в селата. Във всяко село сме направили най-необходимото, защото проблемите са различни.

В Бачево спечелихме проект за над 1 млн. лв. и ще се реши въпросът с водоснабдяването в горната зона на селото и това са външни средства, в момента се прави парно на детската градина, изградиха се модерни санитарни помещения в училището и др. В Годлево, което е едно от най-благоустроените села, имаме няколко улици, които трябва да асфалтираме, сега ще асфалтираме една, остават още малко, там ще се направи и стената на гробищния парк, като имаме да решаваме и много текущи проблеми.

В с. Баня за последните три години списъкът е много голям и са вложени над 5,5 милиона лв., но най-важното е, че решихме генерално проблема на водоснабдяването и канализацията, очакваме реализирането на два големи проекта за турската и римската баня и за корекция на реката с цел предпазване от наводнения. Оползотворихме минералната вода, като отоплихме с нея голяма част от обществените сгради в Баня - детската градина и училището, пенсионерския клуб и Социалния патронаж, предстои да се открие официално новата спортна площадка с изкуствено покритие, и вече общината тръгва към облагородяване на улиците, парка и средата като цяло. Готов е проектът и за най-големия аквапарк в Югозападна България, който ще построим в Баня. В програмата на община Разлог е да превърнем село Баня в СПА перлата на региона.

В Долно Драглище в момента правим ремонт на детската градина и нова кухня, укрепихме реката, открихме новия пенсионерски клуб, баластрирахме цялата ромска махала, направихме част от ремонта на канализацията.

Общината работи пропорционално за всички села и в много от случаите съобразно приоритета на проблемите.

В Горно и Долно Драглище имаме разработени на работно ниво проекти за цялостна подмяна на водопроводната и канализационна система и на двете села, това са много пари, като отново ще използваме външни ресурси. Облагородихме стадиона със съблекалните, с нова косачка в Горно Драглище, изградихме нова детска площадка. В Добърско ремонтирахме сцената на читалището, в момента правим една проблемна улица, ще укрепим моста по проект, който спечелихме.

В Елешница реализираме сложен проект за укрепване на свлачището, което застрашаваше къщите на хората, в момента там има проблем по отношение на ул. “В. Бельов”, защото за три години има застроявания по улицата, което пречи на изпълнението на проекта. Трябва да се направят нови технически препроекти и ще продължи работата по проекта.

- Няма да можете да изброите всичко, което се направи в град Разлог, нали?

- Не, но във всеки обект сме вложили труд и сърце. Изключително съм горд и радостен, че направихме европейския вход към Разлог, и само аз знам колко труд и работа ни костваше това, пред какви проблеми се изправихме, докато защитим проектното предложение и осигурим финансиране от Министерството на регионалното развитие, защото и този булевард, както го наричаме вече всички, се направи без нито една стотинка от нашите съграждани.

- Имам информация, че сте се развълнувал, когато сте го видял в завършен вид?

- Е, и аз съм човек, нормално е да се развълнувам - Разлог се променя, което ще промени и самочувствието на неговите граждани. Но много е важно, че ние спечелихме доверието на всички институции и в наше лице те имат предсказуем партньор, реализираме коректно средствата, нямаме финансови корекции и бележки, т.е. свършили сме си добре работата.

За по-малко от две години, пак ще ги спомена, изградихме 3 нови спортни площадки. И са пълни със спортуващи деца, което също много ме радва.

В Разлог сменихме водопреносната мрежа на ул. “Черна река”, ремонтирахме помещенията за хранене на децата в училище, поради целодневния характер на обучението, облагородяваме паркове и градинки, поддържаме чистотата.

Разлог е чист, уютен и красив, туристите идват и му се любуват и ще продължаваме в тази посока, за да го превърнем в градина.

В момента сме подготвили за кандидатстване за външно финансиране невероятен проект за м. Голак - ще направим много интересна архитектурна десетметрова кула с много атракции покрай нея, с място за наблюдение, т.е. вървим стъпка по стъпка Разлог да се превърне в притегателно място за отдих и туризъм.

- И най-добрата реклама на Разлог в страната, и дори в Европа, направи “Елевейшън 2011 г.”?

- Да, страхотна реклама на Разлог и на прекрасната ни природа беше големият рок концерт “Елевейшън” и всички събития, които вече променят Разлог.

Ние работим по маркетинга на общината и макар че “Елевейшън” успя на 50%, той даде самочувствие на гражданите на общината - направи се огромна реклама във всички национални медии, та дори и в Европа. Освен това присъствието на 10-12 хиляди млади хора от страната и чужбина е страхотно постижение, защото това беше и нашата цел - да се вкарат хора в Разлог, в хотелите - всички места за настаняване бяха заети, т.е. бизнесът на Разлог също да почувства удовлетворение от мероприятието.

Разлог се очертава като столица на рока и това ни отива, което пролича на провелия се преди дни първи по рода си “Рок Разлог”, където се срещнаха най-добрите БГ рок групи с най-новите си парчета. Площадът се изпълни с меломани, но и децата на Разлог танцуваха с горещата рок музика. “Рок Разлог” ще се превърне в традиция и с всяка година ще се докосва до българската музика, която според мен е онеправдана, но и ще пълним хотелите и ресторантите, търговията ще се оживява. Това е нашата политика - реклама на общината и Разлог чрез големи културни събития, ще изпълваме календара със събития и ще превръщаме Разлог в желана дестинация - и туристическа, и културна.

- Безработицата и стресът вследствие на кризата пораждат изключителни социални проблеми. Община Разлог неведнъж е сочена като модел на разнообразие от социални услуги и дейности. Имате ли нови услуги?

- Социалната програма на община Разлог се доразви и обогати, но винаги има още нещо, което да се направи. Със защитеното жилище запълнихме една празнина за възрастните хора - възможността да живеят свободно и самостоятелно. Поддържаме всички социални домове за хора със специфични потребности в добро състояние, имаме богата палитира от домове и услуги, изграждаме пенсионерски клубове, развива се социалният патронаж и мн. др.

Имаме и стратегия за достъпност на хората с увреждания, разбира се, но и търпим много критика, защото нямаме традиция в тази сфера и трябва да работим много - всеки човек е равноправен и трябва да има възможност за достъпна среда. В моя кабинет човек в неравностойно положение не може да се качи. Мислим за асансьори, но е необходим цялостен подход и ангажимент към равните права на хората с увреждания по отношение и на градска среда.

Немалко усилия хвърлихме в отстояването на статута на МБАЛ - Разлог и оставането й на здравната карта на България. Болницата ни е една от 11-те болници в страната, в която ще влезе сериозен финансов ресурс от над 4,4 милиона лева по проект на общината за медицинско оборудване и апаратура, достъпна среда и мерки за енергийна ефективност. Стремежът ни е МБАЛ да се превърне в модерен лечебен център с модерни условия на лечение, долечение, с висока класа апаратура и лекарите да могат да лекуват.

Ето защо приемам много болезнено и обезпокоително уронването на престижа на здравното заведение и на известни специалисти чрез медиите. Целта на всички ни е: подобряване на качеството на здравното обслужване и не на последно място - уважение и почит към трудната професия на лекарите.

- За пръв път от десетилетия назад по Ваше предложение общината се обърна с лице към проблемите на църквите?

- Народ без вяра не е народ, а църквата ни е спасявала в годините на робство и в най-тежките си години сме се уповавали на нея. Иска ми се да не се обръщаме към нея само в тежките години, а да ни бъде ежедневие, за да може да възпитаме нашите деца и подрастващото поколение в християнски добродетели. Направихме ремонт на църквата в Баня и в Долно Драглище, в момента се проектира в най-голямата ни църква “Свето Благовещение” и ще бъде изцяло реновирана и обновена, с което храмът в Разлог ще стане много красив и притегателен и за миряни, и за туристи.

- Отказахте ли се да мечтаете за ски зоната на Разлог?

- В никакъв случай, продължаваме да работим, но на този етап направихме много сериозен ремонт и на двата влека на писта Кулиното, машините са в готов вид, т.е. реновирахме това, което имаме.

Хората на Разлог обичат това място, вече имаме ски клуб, има интерес и в моята програма съм обещал, че тази година лифтовете в Разлог ще работят и дано има сняг, за да се насладим на един красив сезон.

Ски зона “Пирин” е в дневния ред на правителството, но процесите са трудни и като време, и като решение. Доволен съм, че постигнахме коренно отношението на хората от правителството към проекта, разбраха изключителната важност за региона и страната. Предстои много сериозна работа.

- Има ли нещо, което обещахте и не изпълнихте?

- Мисля, че в голямата си част начертаната програма се изпълни. Не успяхме да реализираме намеренията за развитието на процесите по реализация на ново голф игрище, което е много важно за дестинацията голф, външните инвеститори имат сериозни финансови затруднения и това определя тяхното поведение. Ние отделихме територии без реституционни претенции, ще ги рекламираме, докато намерим инвеститори. Но и животът в една община е разнообразен и едва ли ще се изпълни програмата на който и да било кмет - основното, посоката е вярна, екипът е изключително подготвен и можем да отговорим на потребностите към настоящия момент, като същевременно работим и по проектираме на по-добро бъдеще за всички.

- Имат ли възможност децата на Разлог да играят голф, или е много скъп спорт?

- Те играят, правят се курсове за деца, които са безплатни, всеки, който желае, може да играе. Голфът е достъпен, но пак казвам, че това място е елитно, изискат се много усилия, за да се постигне майсторство, но този спорт и тези спортисти правят голяма реклама на Разлог.

Разлог се обособява като атрактивна голф дестинация и привлича елитни спортисти и много туристи, защото имаме едно от най-хубавите голф игрища в страната и Европа, а скоро ще се открие в близост 5-звезден комплекс, с което ще се вдигне още повече нивото на голф дестинацията Разлог.

- Какво е състоянието на бюджета на общината?

- Общината е финансово стабилна, няма нито един лев неразплатени средства, напротив, имаме и резерв, който е наследство от доброто управление на инж. Любен Татарски, който ни е особено важен в процесите на работа по европейските проекти.

- За две години какво Ви даде и какво Ви взе работата като кмет?

- Приемам работата си като голяма отговорност, имам чувството, че семейството ми се е увеличило с още 24 хиляди души - толкова, колкото са хората от цялата община. Работата ми е предизвикателна, защото проектите, които готвим с екипа, са големи, видни, имат голям обществен отзвук и характер, и всичко това много ме радва.

- Отворен ли Ви е кабинетът за хората, как получавате обратна информация за работата на администрацията?

- Непрекъснато се срещам с хората и за мен е много важен диалогът с тях, а кабинетът ми е отворен за всеки, който е искал среща с мен, не си тръгвам, преди да приема и последния човек пред вратата ми.

- На кого най-много искате да благодарите като кмет?

- На хората от Общинска администрация, на всички отдели, защото аз знам как ги натоварих през последните месеци. Проектите не са се случили от само себе си и претендирам, че администрацията на община Разлог е работеща и компетентна.

Изработването на проект е много сложен и тежък процес, тази работа изисква срокове, прецизност и много често оставане по нощите, в събота и неделя. За да се получат тези проекти, е благодарение на хората, които са работили в екип, и те си свършиха работата компетентно - резултатите го показват.

Искам да благодаря и на семейството ми, което ме подкрепя, и на хората от общината, които ми дават кураж да продължа, тяхното доверие за мен е отговорност и ангажимент.

- Държите винаги Библията на бюрото си?

- Уповавам се на Бог и вярвам в доброто у всеки човек, а Библията е световната мъдрост, в която псалмите и притчите помагат в много трудни моменти и ми дават сила.

- Разстройва ли Ви компроматната война, която вече започна?

- Да, много, и особено когато с цел политически дивиденти се компрометира името на Разлог и общината като цяло! Нима лицето на Разлог са изкорубените и недостроени сгради? Дали част от нашите политици осъзнават какви вреди се нанасят по авторитета на един град, който всички разложани градим дълго време.

Персоналните нападки не ме разстройват и нямам колебания по отношение на своята работа, защото изключителна сила ми дава диалогът с жителите на Разлог и общината, който е конструктивен, в този диалог се раждат идеите и продължаваме напред. Политиката не може да ме направи по-добър човек, нито по-лош, аз съм такъв, какъвто съм, и голяма част от хората вече ме познават.

Източник: struma.com

Последно променена на Четвъртък, 15 Септември 2011 18:18

Добави коментар

Защитен код
Обнови