77 пожара са гасили през летните месеци огнеборците в Разлог

Вторник, 13 Септември 2011 08:30 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

pojarna13Седмицата на пожарната и аварийна безопасност служителите от РСПЗН в Разлог започнаха днес с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналите пилоти и пожарникари при катастрофа край Бетоловото преди години. Началникът на службата за противопожарна безопасност гл. инспектор Крондев информира, че сред планираните мероприятия са срещи с деца и младежи от Разлог, с които ще разговарят за спецификата на пожарникарската професия, за това какво трябва да правят в случай на пожар, какви мерки да взимат, за да избегнат пожар в дома си или около местата за игра.
"За съжаление, въпреки многократните предупреждения много стопани от село Бачево това лято пренебрегват изискванията за безопасност - палят стърнища, сухи треви, храсти и причиняват пожари, поради небрежност", информира гл. инспектор Крондев.
С 39 са повече пожарите в района в сравнение с миналата година. Това лято пожарникарите от Разлог са гасили 77 пожари на сухи треви, храсти и нискостеблена растителност, при 38 през миналата година. 
Служителите на РСПЗН в Разлог готвят съвместно с Общината промяна в наредбата, визираща санкции и забрани за палене на огън на открито, като идеята е да се предприемат драстични мерки към растящата човешка небрежност.
Главен инспектор Крондев отчете активната и много полезна помощ на доброволните гасачески групи от района, с чиято помощ това лято са гасени повече от 70 пожара. През този сезон в РСПЗН са получени жалби от жители на Разлог и съседните села за това, че техни съседи палят огньове в близост до жилищни сгради и селскостопански постройки и оставят огъня без наблюдение. Съставени са съответните предупредителни протоколи и се предвижда провеждането на строг контрол от страна на служителите на пожарната за палене на огън в междублоковите пространства, в близост до бензиностанции.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови