Първокласниците в община Разлог са с трима повече от миналата година

Сряда, 07 Септември 2011 19:17 | | Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

6061a8d1c7210 са първокласниците в община Разлог тази година – с трима повече от учебния сезон 2010/2011, информира началник отдел „Образование” инж. Нина Кисьова. „Оптимисти сме по повод увеличаване броя на учениците, защото по информация от ЕСГРАОН с всяка година се увеличава броят на родените деца и това е знак, че ще има и повече класове, и пълни паралелки”, сподели още инж. Кисьова. Всички училища в община Разлог са готови за старта на учебната година, извършени са ремонти – сменени са дограми, подови настилки, ремонтирани изцяло бани и тоалетни. Днес учениците от ОУ „Никола Парапунов” в Разлог получиха и комплектите си с учебници, които са чисто нови и идват направо от издателствата.

С наближаването началото на учебната година и родители, и ученици трескаво обикалят книжарниците, за да набавят всичко необходимо за първия учебен ден. Разнообразието от помагала е огромно, цените също. Тази година популярните търговски дестинации от сорта на „Магазини за 1 лев” предлагат изгодни оферти за родители и деца от началният курс. Най-евтиният комплект от принадлежности излиза около 15 лева. В него е включено всичко необходимо – от тетрадки и химикали, до етикети и острилки. По-качествените комплекти, носещи известни марки, се продават с около десетина лева по-скъпо, 25 - 30 лева.

Задължителните за първокласниците пособия са раница, комплект тетрадки, моливи, химикалки, боички, сметало и несесер.

Сумата, която родителите готвят за учениците нараства и заради купуването на дрехи – униформи, якета, анцузи и маратонки. Към сметката трябва да се прибавят и задължителните учебни тетрадки по всички дисциплини. „Всяка учебна година харчим приблизително по 50-60 лв. за атласи, учебни тетрадки, задължителни помагала и др., което оскъпява значително подготовката на един ученик, като финанси,” съобщи Марияна Дренева майка на седмокласник. Тя и много родители от Разлог смятат, че поне до 8 клас тези помагала трябва да останат безплатни.

Лина Пъргова, E79 news


Добави коментар

Защитен код
Обнови