Печат на тази страница

Откриха кислород в Космоса

Сряда, 03 Август 2011 11:00 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

planeta_verybig_757156Телескопът Herschel на европейската космическа агенция засече за първи път наличието на молекули кислород в Космоса, съобщава АФП.

Изследването, публикувано в Astrophysical Journal, показва, че частиците, които дълго са убягвали на астрономите, са забелязани в района на съзвездието Орион.

"Кислородът като газ е бил открит през 1770 г., но ни трябваха над 230 години, за да заявим със сигурност, че тази проста молекула присъства в Космоса", заяви Паул Голдсмит от калифорнийска лаборатория на НАСА, която участва в проекта Herschel.

Газът е бил открит в леда, покриващ повърхността на малки прашинки, които изпускат вода и кислород, когато температурата им се повиши, допълва БГНЕС. "Това обяснява къде може да се крие една част от кислорода. Но ние не сме открили големи количества и все още не разбираме на какво се дължи наличието му в определени места. Космосът все още пази много от тайните си", коментира Паул Голдсмит.

Телескопът Herschel е изстрелян през 2009 г.

RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови