Борисов кани японския принц в България, среща се с премиера по-късно днес

Понеделник, 24 Януари 2011 10:33 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

С аудиенция на министър-председателяБойко Борисов при принц Нарухито започна днешният ден от официалното посещение на българската делегация в Япония. В 20-минутната аудиенция на премиера при Негово Императорско Височество коронованияпринц Нарухито, престолонаследник на Япония, бяха обсъдени традиционно добрите връзки между страните.

Обсъдени бяха и възможностите за допълнително сътрудничество в областите на новите технологии и зелената енергия. Борисов покани принц Нарухито да посети България. Срещата се проведе в резиденцията на принца дворец Акасака.

На прием снощи в чест на българската делегация, даден от Японо-българската асоциация за приятелство в Токио в зала на 35-ия етаж в сградата Кою-кайкан, на Борисов подариха реплика на традиционното японско бойно снаряжение на самурай-даймьо от 16 век.

В отговор премиерът подари реплика на тракийското златно съкровище, както и книга с илюстрации на традиционни български дамски носии. „Ние самурай си нямаме, но си имаме българки, които са доста по-опасни от тях”, допълни Борисов.

След това беше изпълнена и демонстрация на японското бойно изкуство „карате”. Това беше третото подобно представяне за деня, след като по-рано в Камакура пред Борисов показаха айкидо и древното изкуство с борба със саби ияйджуцу. Очевидно вдъхновен и от купата на българското правителство, което премиерът връчи на финала на Големия януарски турнир по сумо, спечелен от монголеца Хакухо, Борисов дори беше на път да покани на импровизиран карате-мач земеделския министър Мирослав Найденов. В крайна сметка министър Найденов остана с едно копче на сакото по-малко.

На финала на януарския турнир по сумо в Токио премиерът връчи на победителя йокодзуна Хакухо и грамота с текст: „Вие постигнахте отлични резултати и удържахте победата”.

По време на първите дни от посещението на делегацията в Япония домакините возиха премиера Борисов в класическа Тoyota Century. Това е голяма лимузина с четири врати, която японците правят основно за вътрешния пазар. Първият модел е от 1967 г., а вторият, отличаващ се съвсем малко от оригинала, е произведен през 1997 г. Автомобилът се произвежда в ограничени количества и има статуса на специално превозно средство, по-голямата част от което се прави изцяло на ръка. Използва се от премиера на Япония, от министрите, както и високопоставени гости. В специална версия с име Century Royal се вози и императора.

Автомобилът на Борисов беше управляван от шофьор в бели ръкавици, които внимателно изчакваше всеки един друг автомобил по улиците на Камакура на път за Токио. Без специална сигнализация, нито затъмнени прозорци, класическата лимузина безшумно се приплъзваше по японските пътища.

На финала на януарския турнир по сумо в Токио премиерът връчи на победителя йокодзуна Хакухо и грамота с текст: „Вие постигнахте отлични резултати и удържахте победата”.

dariknews.bg


Добави коментар

Защитен код
Обнови