Печат на тази страница

Опростяват задълженията на майките, ако до 6 месеца внесат главницата

Сряда, 13 Юли 2011 16:05 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

maiki_verybig_747304Лихвите за получени майчински помощище се опростят, ако до шест месеца майките внесат главницата по задължението им. Това приеха на първо четене депутатите с промени в Кодекса за социално осигуряване. До една година жените могат да подадат искане до НОИ да им върнат лихвите. Очаква се в средата на август да влязат в сила промените в кодекса.

Въпреки че БСП и ДПС разкритикуваха предложението на управляващите, „защото противопоставят една социална група на друга" и поискаха задълженията на майките да бъдат опростени, опозицията подкрепи промените.

Ето какво казаха Станка Шалейкова от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП и Хасан Адемов от ДПС:

"4012 майки са погасили задължения всичко в размер на 3 912 000 лева, от които главница 3 276 000 и лихви 635 958 лева. Именно това е сумата, която НОИ трябва да възстанови в едногодишен срок от влизане в сила на този закон. Остатъкът за погасяването е в размер на 5 447 000 лева, от които главница 3 972 000. И ако тази сума бъде погасена в срок от шест месеца от влизане в сила на закона, то лихвите, които ще бъдат опростени, са в размер на 1 655 568 лева".

"Не смятам, че ще ощетим държавата. Аз ви уверявам, че голяма част от тези майки не са спазили закона по невнимание".

"Какво казвам и на останалите български граждани, които имат актове например за получени неправомерно средства от болнични, средства от пенсии. На тях им казваме: на вас няма да ви опростим лихвите, ще опростим само на тази група. Не противопоставяме ли една социална група на друга социална група. С този законопроект не решаваме абсолютно нищо".

"Защото очакванията на тази категория български граждани са да се опростят не само лихвите, а и главниците".

RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови