Доживотна присъда за Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски

Петък, 10 Юни 2011 15:05 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

belneiski_verybig_730804Доживотна присъда без право на замяна определи Пазарджишкият окръжен съд на единствения обвиняем за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев.

Колев е осъден на по 15 години затвор за двете изнасилвания на сестрите Росица и Христина, доживотен затвор без право на замяна за всяко едно от убийствата и 20 години затвор за блудство с по-малката сестра Христина.

Лазар Колев ще трябва да плати и 400 000 лева кръвнина по гражданския иск на родителите на момичетата Стоимен и Фани Белнейски, 16 000 лева държавни такси и 80 000 лева такси по делото.

Мотивите на съда за присъдата са, че ДНК-експертизите, съдебномедицинските експертизи, писмените и веществени доказателства, показанията на ключовия свидетел по делото Владимир Славов-Иширковеца, поведението на Лазар Колев по време на разпитите и неговото алиби в дните на зверското престъпление, са достатъчни като основание съдът в Пазарджик да реши, че Колев е извършил петте престъпления, в които е обвинен.

Откритият съдебен процес за убийството на сестрите Христина и Росица започна на 7-ми февруари.

Делото се гледа от разширен съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, като председател на състава е съдия Ивета Парпулова.

Лазар Колев е обвинен в пет престъпления - изнасилване и убийство на двете сестри и блудство с по-малката Христина. Според обвинителния акт те са извършени с особена бруталност и жестокост.

Преди пет години убийството на сестрите Белнейски разтресе България. Сестрите Росица и Христина са видени последно живи на 28 януари 2006 г. на камера на общинска банка в Пазарджик. Обявени са за издирване на 30 януари, открити са мъртви на 31-ви януари около 15.00 часа в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово от местен козар.

Лазар Колев е сред хилядите разпитани и проверени мъже веднага след убийството на сестрите Белнейски. Тогава има алиби и е отметнат като проверен. Близо три години по-късно след две ДНК-експертизи е открит негов материал под ноктите на Росица и в тялото на Христина.

Преди да бъде обвинен за убийството Лазар Колев има три присъди - за изнасилване, за кражби и за грабеж на мобилен телефон.


Добави коментар

Защитен код
Обнови