Печат на тази страница

Разлог кандидатства за европари за депо за боклукa

Събота, 22 Януари 2011 12:43 | | | 0 Добави коментар

Близо 20 общини ще кандидатстват за еврофондове за изграждане на регионални депа за обработка на боклук. Общата стойност на проектите за регионите е близо 400 милиона лева. Според предварителните разчети депата за боклук ще започнат да работят от 2014-2015 година, заяви министърът на екологията Нона Караджова. Ето какво каза от парламентарната трибуна и в кулоарите министър Караджова:

Борово, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Костенец, Левски, Луковит, Панагюрище, Плевен, Разлог, Стара Загора и Ямбол. Всеки от тези региони включва от три-четири до седем-осем, десет общини. Проектите на тези региони надяваме се според графика, които и ние следим ежемесечно, ще започнат през 2011 година и поетапно до 2013-2014 година ще бъдат въведени в експлоатация. Срокът на тези съоръжения, които ще се изграждат, се предвижда в общия случай, въпреки че има различия между отделните региони, е между пет и седем години за изградените първи клетки на регионалните депа, като определените терени за изграждане на депата обикновено предвиждат минимум 20-годишен период на експлоатация при последващо изграждане на клетките през следващите периоди.

По думите на екоминистъра предварителната стойност на всички тези проекти за 20-те региона е 400 млн. лв. Към тези проекти се предвижда изграждането на инсталации за отделянето на полезните компоненти, които се предават за рециклиране, от което да се произвежда компостът за рекултивация и за торене в селското стопанство.

RazlogBG

Последните от RazlogBG


Добави коментар

Защитен код
Обнови