Сините искат оставката на социалния министър Тотю Младенов

Сряда, 08 Юни 2011 09:19 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

kostov_verybig_662700Синята коалиция поиска социалният министър Тотьо Младенов да бъде освободен заради решението на Конституционния съд. На 31 май КС излезе със становище, че прехвърлянето на средства от партидите на родените преди 1960 година категорийни работници от професионалните пенсионни фондове към НОИ, противоречи на Конституцията.

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова правителството да набави прехвърлените 108 млн. лева и да ги върне в осигурителния институт. Освен това по думите му Младенов трябва да понесе отговорността, като бъде освободен.

За спешното решаване на проблема според сините трябва да бъде направено следното: да се възстанови членството на близо 44 000 души в пенсионно-осигурителните дружества и те да продължат да се осигуряват по задължителното допълнително осигуряване там, където са били осигурени преди промяната, защото в момента е спряно и няма договори за превеждането на осигурителните им вноски. На практика цялата система е блокирана, обясни Иван Костов.

Второто според тъмносиния лидер е да се приеме поправка в Кодекса за социално осигуряване, с която да се задължи НОИ да върне тези средства, а правителството да ги осигури и да бъдат по партидите.

„Или трето: ако мнозинството реши да създаде специална институция в НОИ, което аз не виждам как може да се направи, да се даде възможност да избират хората къде да останат техните партиди", даде идея Иван Костов.

За да понесе отговорността си правителството трябва спешно да разреши този проблем на хората, категоричен е съпредседателят на Синята коалиция.


Добави коментар

Защитен код
Обнови