ЕП ще гласува резолюция за присъединяването на България към Шенген

Сряда, 08 Юни 2011 09:17 | | размер на шрифта намалете шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта увеличете размера на шрифта Печат | Е-мейл | 0 Добави коментар

Оценете тази статия
(0 гласа)

tel_verybig_729130Европейският парламент ще гласува доклада за готовността на България и Румъния за присъединяването им към Шенген. При дебатите преди заседанието преобладаваха положителните оценки на евродепутатите за свършеното от България. Такива бяха позициите, изказани от представители на ЕНП, от групата на социалистите, на либералите и на зелените.

Не липсваха обаче и критики, както и настояване влизането на България и Румъния в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията и организираната престъпност.

Преди месец Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи даде „зелена светлина" на включването на двете държави в Шенген, като подкрепи констатациите в доклада на Карлуш Коелю.

За обективна оценка според свършеното призоваха и двама от изказалите се български евродепутати при дебатите - Андрей Ковачев от ГЕРБ и Станимир Илчев от групата на либералите.

"Процесът на оценки и присъединяване на тези страни трябва да завърши по същите критерии, по които е започнал. Още през 2007 г. е залегнало, че след изпълняване на техническите критерии, България и Румъния ще се присъединят към Шенген през 2011 г. това вече е факт. България и Румъния изпълняват критериите за членство. Всички резерви, които напоследък чуваме са в сферата на вътрешнополитическия дебат на някои страни членки. Ако ще обсъждаме и приемаме нови правила, то трябва да важат за всички страни - и старите, и новите", коментира Ковачев.

"Доминиращо е очакването оценката на ЕП да съвпадне с положителната позиция на комисията ЛИБЕ и гражданите на двете страни да чуят, че институциите на техните страни са направили и необходимото - светофарът пред булевард Шенген вече светва в зелено. Трудните дни не са отминали и правителствата на двете държави трябва да изяснят всички мотиви на онези, които са скептични и които пред очите ни се превърнаха от някогашни съюзници на българското и румънското интегриране в автори на тезата за изчакването", заяви Илчев.

Становището на ЕП, което ще бъде гласувано, има консултативен характер, но е задължително. Решението за разширяване на Шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно от държавите членки на ЕС.

Очакванията на български евродепутати са това да стане през септември, но има гласове, според които България и Румъния ще трябва да изчакат не месеци, а години.


Добави коментар

Защитен код
Обнови